Afbeelding
Eigen foto

Hoe verdelen we de kinderen?

· leestijd 1 minuut Bij de les

“Of ik zin heb in de kerstvakantie?” Ze spuugt de woorden bijna uit. “Nee dus, voor geen meter!” Een veertienjarige meid staat voor me. 

Vakantie hoort voor pubers een walhalla te zijn: uitslapen en niet naar school.

“Hoezo?”, vraag ik.

“Het is alleen maar gezeik zo’n kerstvakantie als je ouders gescheiden zijn.”

En met een stortvloed van woorden gaat ze door: “gelukkig zijn er twee kerstdagen dus die verdeling gaat wel. Maar dan zit je wel opgescheept met de ouders van de nieuwe vriend van je moeder. En die ken je dus niet.

En de volgende dag moet je een kerstdiner uitzitten naast de kinderen van de vriendin van je vader. En die kinderen wilden liever bij hun moeder zijn. Dus de sfeer is super ongemakkelijk. 

Vorig jaar ging ik maar een beetje helpen in de keuken, dan heb ik wat te doen. Want als je op je telefoon gaat zitten omdat het zo ongemakkelijk is hoor je toch “doe eens even gezellig, terwijl de vriend van m’n moeder echt altijd op z’n telefoon zit.

En ik hoorde gister dat die kinderen van haar op mijn kamer moeten slapen de eerste week van de vakantie. Dus mag ik op een luchtbed bij mijn stinkende broer. En dan zul je zien; dan krijgen mijn vader en moeder ook nog ruzie over oudejaarsavond.”

Twee bruine kijkers kijken me strak aan: “weet u wat vorig jaar het ergste was; ik dacht dat die ruzie ging over wie ons mocht hebben die avond. Hoe dom van mij! Ze wilden ons allebei eigenlijk liever niet! Nee echt. Ze wilden quality-time met hun nieuwe lover die avond. Romantiek. En tja, dat kon dus niet met ons erbij.”

Ze slikt. “Mijn moeder verloor vorig jaar en kreeg ons. Ik heb die avond niet echt leuk meer gedaan. En toen werd ze boos omdat ik altijd alles verpest, zoals ze zegt. Dit jaar heeft ze mazzel, dan moet ik denk ik naar mijn vader.”

Stilte.

Ik weet ook even niet wat ik moet zeggen. Geluk van ouders dat op de eerste plek komt, en kinderen die zich verantwoordelijk voelen voor het welzijn van ouders. Het is de omgekeerde wereld!

Lief kind, wat gun ik je een veilig en welkom nest. 

Goede voornemens? Liefde geven! Bakken vol.

En dan voor alle kinderen graag ook een paar hele gezellige kerstdagen.