Afbeelding
Eigen foto

Kerstvakantie in huis

· leestijd 1 minuut Bij de les

“Mam, kijk dan!” Dochterlief staat met een glunderend hoofd voor me met een grote zak snoep: “de Jamin is blijkbaar ook een essentiële winkel, mam!”

Ik moet lachen om haar hoofd, maar heb zo m’n bedenkingen over het essentiële nut van deze snoepzaak.

Een vriendin van me heeft m’n meiden mee naar Amersfoort genomen voor een rondje stad om een chocomelk-to-go te halen en er even gezellig uit te zijn. Aan de zak snoep te zien vonden ze nog een winkel die open was.

Zelf kan ik na de operatie nog niet zo veel. M’n meiden zijn happy met dit uitje.

Ook al kunnen we in de vakantie er niet op uit, we vermaken ons prima: een puzzel op tafel en een bordspelletje doen op bed. De meiden hebben koekjes gebakken. Die hebben ze verpakt in gezellige pakketjes met een kaartje en rondgebracht op verschillende adressen. Ook Netflix wordt leuker als je ’t met z’n allen kijkt met popcorn. En een maskertje kopen bij het Kruidvat wordt een heus uitje.

Met manlief maak ik een tochtje met de auto. In een verlaten restaurant waar de kerstversiering – waar niemand van heeft kunnen genieten - nog hangt, praten we even met de eigenaar. Over het hoofd dat hij boven water probeert te houden en we bestellen een ophaal-maaltijd.

Tussendoor heb ik verschillende afspraken in het Jansdal. Ik herstel prima. Maar voor ‘t eerst wens ik dat ik cup AA heb, zodat m’n borst niet bij elke stap heen en weer wiebelt. Want bij elke beweging laat de wond in m’n borst me nu weten dat ik beter stil kan zitten.

Dit alles hoort bij het leven van overdag. En dat gaat, met alle reuring om je heen, prima. Maar na de dag komt de nacht. Dan lijkt alles minder prima als je alweer om drie uur wakker schrikt en de slaap niet meer komt. Als het woord ‘kanker’ met hoofdletters door je hoofd schiet. Verdriet voelt heftiger als iedereen slaapt en het donker is. Nee, niet: ‘iedereen’; ik weet dat veel mensen slaapproblemen hebben. Misschien een online clubje oprichten voor ’s nachts om mee te chatten. Ik heb inmiddels podcasts ontdekt en luister me suf.

Nog twee dagen, dan komt de volgende uitslag.