Afbeelding
Eigen foto

Irritante telefoon

Bij de les

Hoe raar vond ik het, een tijd geleden, op een huisbezoek. Ik zat tegenover een vader en moeder met zoon. Kopje koffie met een chocolaatje. En vervolgens een gesprek over hun zoon. Daar kwam ik voor. Op mijn vrije avond. Zoon had het niet makkelijk op school. Er was genoeg te bespreken. Tot opeens: ‘pling’. Een piepje uit de telefoon van vader. Hij pakte zijn telefoon op, en keek even van wie het was. Na de volgende ‘pling’ keek hij weer en typte iets terug. En daarna nog een paar keer. Met langere appjes. Terwijl ik net aan het woord was. Halverwege mijn zin ben ik toen gestopt met praten. Hij keek op. Ik zei cynisch: “Wij wachten gewoon even, want het zal vast een heel belangrijk appje zijn.” Zijn vrouw snapte de hint en gebaarde haar man om de telefoon weg te leggen. Zoon kreeg een rood hoofd. Vader niet. Die typte door. “’k ben zo klaar”, zei hij. 

Hier moest ik aan denken toen ik afgelopen week in het ziekenhuis zat te wachten op mijn volgende bestraling. Een verpleegster kwam aanlopen. Ze riep de naam van de volgende patiënt. Maar zij zat te appen, en zei: “’k ben zo klaar hoor.” Zij typte vervolgens op haar gemakje gewoon door. Waarop de verpleegster resoluut zei: “Oké, even kijken wie de volgende patiënt is die binnen kan komen.” De dame wist niet hoe snel zij op moest staan en haar telefoon in haar tas moest proppen. 

In de klas heb ik het ook een keer gedaan. Steeds op m’n telefoon gekeken tijdens de les. Tijdens m’n uitleg. “Wacht effe”, zei ik dan. En gewoon blijven kijken op m’n telefoon terwijl leerlingen me een vraag stelden. Oh wat vonden ze me irritant. “Dit doen jullie toch ook?”, zei ik poeslief. 

Dit zou die verpleegkundige ook moeten doen tijdens het onderzoek bij de dame uit de wachtkamer. Als zij daar half naakt staat zeggen “’k ben zo klaar hoor, even m’n appje afmaken.”

Op school gaan door de corona de huisbezoeken niet door. Maar er zijn wel driehoekgesprekken tussen ouders, docent en leerling. Online. Hoop voor de leerlingen op volle aandacht tijdens die 20 minuten. En dat niet net buiten beeld, omdat dat kan, het appverkeer gewoon doorgaat.

Half-aanwezig zijn laat je zo onbelangrijk voelen. Heus niet alleen op school.

“Ik ben er voor je. Met al m’n aandacht.”