Afbeelding
Fotografie: Klink Zeewolde

Tulpen selecteren op eindeloze bollenpercelen

Cultuur

FLEVOLAND - Voordat wij kunnen genieten van de tulpen gaat er bij de tulpentelers heel wat werk aan vooraf. Dit realiseer je je niet zo als je de routes rijdt in het voorjaar, maar tulpenteelt is echt topsport!

De tulpentelers staan aan de vooravond van de tulpselectie. Ze pikken de afwijkende exemplaren er tussenuit. Zoals die veel te kleine tulp die achterblijft in groei en ook niet over de juiste kleuren beschikt. Een megaklus, gemiddeld worden de planten drie keer handmatig gecontroleerd in een periode van zes weken. 

Megaklus
“Gemiddeld staan er één miljoen planten per hectare, dus reken maar uit als je honderd hectare hebt hoeveel planten je dan hebt die gecheckt moeten worden”, zegt Rick Klink, één van de jongere tulpentelers in Zeewolde. “Voordeel is dat je lekker buiten loopt. Vaak ook nog eens in het zonnetje. Er zijn vervelendere klussen te bedenken!”

Tulpentelers controleren handmatig de bladeren en de bloemen van de tulpen op virussen. Zieke planten (veelal met rode strepen op het blad en een vlammenpatroon op de kelk) worden verwijderd om verspreiding van het virus te voorkomen. Gelukkig heeft de kletsnatte februari maand geen problemen opgeleverd voor de tulpenteelt in Flevoland. “Nu het de laatste dagen wat warmer is geweest gaat het snel met de groei. De verwachting is dat alles rond Pasen volop in bloei staat”, zegt Klink. 

Tulpenroute Flevoland
Tulpenroute Flevoland wordt gehouden van 16 april tot en met 7 mei. Vanaf de eerste week van april kunnen de audio-app autotickets online gereserveerd worden en zijn de fietsroutes te downloaden.

Voor overige informatie: www.tulpenrouteflevoland.nl

Afbeelding
Provincie stelt jaarlijks € 130.000,- subsidie beschikbaar voor het beleefbaar maken van Flevolands erfgoed Ingezonden 11 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving geopend voor de Avondvierdaagse Zeewolde Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Informatiemiddag over 'levend verlies' georganiseerd door CVA-keten Noordwest-Veluwe Ingezonden 1 mei, 08:21