Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Boom op het Babbelplein feest voor onderbouwkinderen basisschool

· leestijd 2 minuten Cultuur

ZEEWOLDE - Zo’n 850 kinderen van de basisschoolgroepen 1 tot en met 4 hebben vrijdag 3 juni in The Lux genoten van het toneelstuk ‘De Bende van het Babbelplein’. Overdag werd het stuk vier keer opgevoerd en ’s avonds was er nog een extra voorstelling voor ouders en andere belangstellenden. 

Uitgesteld

Stichting Schooltoneel Zeewolde had de onderbouwgroepen in 2020 al willen verrassen met het vrolijke toneelstuk over honden en katten die onafhankelijk van elkaar een boom op het Babbelplein wilden, maar uiteindelijk dat alleen samen konden realiseren. Toen kwam corona er echter tussen en ook in 2021 was het wereldwijde virus de grote spelbreker. Dit jaar kon er gelukkig alsnog (school)toneel worden gespeeld, maar moest het wel worden uitgesteld van april naar juni. Jammer was dat hierdoor niet alle scholen konden komen. Zo vierde ’t Wold op 3 juni haar 40-jarige feest, had een andere school reeds een studiedag gepland en een derde een schoolreisje. Voor de overige scholen mocht dat de pret niet drukken. Elk van de schoolklassen kwam dan ook op de eigen, afgesproken tijd. De kinderen leefden mee met de dieren die een boom op het Babbelplein wilden om in te klimmen, hun nagels aan te krabben en niet te vergeten er een plasje tegenaan te doen. Verschillende bomen werden bekeken, maar geen enkele voldeed aan de hoge eisen. 

Eerste plasje

Gelukkig werd er ten slotte toch nog een boom gevonden, waar alle honden en katten mee konden leven. Het was de ‘grootste en mooiste boom van Zeewolde’ en de burgemeester mocht ‘m ‘openen’. Daar paste geen eerste steen of zo bij en ook geen schaar, waarmee de eerste burger doorgaans lintjes doorknipt. Nee, de burgemeester mocht er hoogstpersoonlijk een eerste plasje tegenaan doen! En daar moest hij aan geloven, of hij nu wilde of niet. Vervolgens kon er feest worden gevierd op het Babbelplein. Door hun gezamenlijke zoektocht ontdekten de dieren ook nog eens dat zij vrienden van elkaar waren geworden en dat zij voortaan niet meer met elkaar om moesten gaan ‘als kat en hond’. 

Interactie met publiek

Voor veel kinderen was het vrijdag voor de eerste keer, zeker na coronatijd, dat zij in een ‘theater’ kwamen. Voor de spelers en speelsters was het ook drie jaar geleden dat zij op deze wijze een keer weer ‘echt’ mochten optreden. Vele keren hadden ze het stuk al gerepeteerd, vrijdag kwam de interactie met de zaal erbij. En dan is elk publiek, hoe jeugdig ook, weer anders. Zo hadden de kinderen bij de eerste voorstelling vrijdagochtend de boom ‘allang gezien’. “Daar, daar!”, klonk het uit tweehonderd keeltjes tegelijk. 

Meester Ben

Vrijdagavond werd ‘De Bende van het Babbelplein’ nog een keer gespeeld voor geïnteresseerde ouders en andere belangstellenden. Fiona Kersten, voorzitter van Stichting Schooltoneel Zeewolde en in het stuk zelf verantwoordelijk voor twee rollen, stond na de avondvoorstelling nog even stil bij iets anders: een groot deel van het decor en de uitnodigingsposter waren twee jaar geleden nog gemaakt door Ben van den Hengel. Vanwege corona zat schooltoneel er toen evenwel niet in. Het decor en de poster bleven bewaard en konden dit jaar ‘gewoon’ weer worden gebruikt. Nou ja, gewoon…, meester Ben overleed vorig jaar september aan de gevolgen van darmkanker. Vrijdagavond was er nog één keer een heel groot applaus voor hem. Dat was een heel mooi en emotioneel moment tegelijk. Maar als er één was die deze aandacht verdiende, dan was het meester Ben toch wel… 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding