Dieuwertje Blok en Jeroen Kramer in 'De Prins van Oranje'.
Dieuwertje Blok en Jeroen Kramer in 'De Prins van Oranje'. Foto: Zeewolde Actueel

Dieuwertje Blok: “Heerlijk om hier te spelen!”

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZEEWOLDE — Niet voor het eerst, maar wel met de tomeloze energie en ‘Spielfreude’ die we al eerder van hen zagen speelden Dieuwertje Blok en Jeroen Kramer woensdagmiddag 22 juni hun muziektheatervoorstelling ‘De Prins van Oranje’ in De Verbeelding. Dat gebeurde in het kader van de presentatie van het cultuureducatieve programma voor het schooljaar 2022/2023, ontwikkeld door het team Verbeelding&Co onder aanvoering van Programmamanager Cultuuronderwijs Marina van Arendonk.

Niet alleen voor genodigde cultuurcoördinatoren en culturele partners was de voorstelling toegankelijk, maar eigenlijk voor iedere belangstellende, groot en klein, voor wie maar wilde en dat tevoren kenbaar had gemaakt. Dat leverde een bont samengesteld publiek op, waarbij iedere leeftijdsgroep op eigen wijze reageerde en meeleefde met het verhaal. Want zo zat de voorstelling in elkaar: gelaagd, met een prikkelende verhaallijn voor jong en oud, op doordacht gekozen momenten onderbroken door liedjes die juist op die verhaallijn reflecteerden – tot twee maal toe zongen Blok en Kramer een aandoenlijk liefdesduet –, of ‘lekker’ helemaal niet: een doldwaas taartenbaklied dat stapsgewijs door het recept liep.

De titel van de voorstelling zou nog kunnen suggereren dat het verhaal op een of andere manier verband houdt met onze koninklijke familie, maar niets is minder waar. Prinses Aya, op zoek naar haar droomprins, noemt hem ‘Prins van Oranje’ omdat zijn eigen naam “onmogelijk lang en niet te onthouden” is, en bovenal omdat hij merkwaardig genoeg – “eerst een armpje, toen een hoofdje, en nog een armpje…” – uit een sinaasappel is gekropen. Kan dat? Natuurlijk, want in een ‘sprook’ kan alles. Terecht wordt het gebruikelijke verkleinwoord ‘sprookje’ hier even geparkeerd, want het vertellen, zingen en spelen neemt een dik uur in beslag. Voor de jongsten onder de doelgroep zes-plus misschien wat lang, maar ze bleven keurig bij de les, en klapten opgelucht toen prinses en prins elkaar uiteindelijk in de armen sloten. 

Blok is een rasverteller, Kramer een rasmuzikant, hun zangstemmen mengen uitstekend, ze switchen moeiteloos van verteller ván het verhaal naar typetje ín het verhaal en terug, ze zijn, kortom, een perfect op elkaar ingespeeld theaterduo. Met simpele, tegelijk heel doeltreffende middelen waar het gaat om decor en techniek zetten ze een heerlijk stukje muziektheater neer. Geen wonder dat het hen via hun boekingsbureau door heel Nederland voert. “Speellocaties verschillen enorm”, aldus Dieuwertje Blok. “Dit is wel even wat anders dan ‘ervoor gaan’ in een gymzaal… Prachtig gebouw, heerlijk om hier te spelen!” Dat compliment kan Zeewolde in de zak steken. 

Dieuwertje Blok en Jeroen Kramer in 'De Prins van Oranje'.