Afbeelding
Het Flevolands Archief

Het Flevolands Archief bestaat vijf jaar

Cultuur

FLEVOLAND - Vrijdag 1 juli is het 5 jaar geleden dat Het Flevolands Archief (HFA) opgericht werd. “HFA kan terugkijken op een periode waarin veel stappen werden gezet in het nog beter toegankelijk maken van archiefstukken.” In een speciale jubileumaflevering van de podcast De Flevopoldercast zal aandacht besteedt worden aan deze mijlpaal.

Het archief ontstond door een opsplitsing van Nieuwland Erfgoedcentrum in Batavialand en HFA. De basis van het archief wordt gevormd door de archieven van het Zuiderzeeproject. In de afgelopen 5 jaar zijn er verschillende projecten afgerond: de technische tekeningen en de films van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (RIJP) werden gedigitaliseerd. Verhalen die gebaseerd zijn op de archiefstukken zijn op de website geplaatst en er is een podcastserie gemaakt: De Flevopoldercast. Hiervan komt op 1 juli een speciale jubileumaflevering uit. 

Diverse collecties werden gedigitaliseerd, zodat mensen ook thuis archiefonderzoek kunnen doen. Een ander opvallend project is het Vele Handenproject, waarbij vrijwilligers thuis de fotocollectie van de RIJP kunnen meehelpen beschrijven. Dit project is nu over de helft. Sinds enkele maanden is het mogelijk om van enkele collecties vanuit huis scans aan te vragen via de Scanning On Demand service.  

Over Het Flevolands Archief

Het Flevolands Archief is een archief dat zowel voor het grote publiek als voor de deelnemers in de Gemeenschappelijke Regeling (het Rijk, de Provincie Flevoland, de gemeenten Dronten, Lelystad, Urk en Zeewolde en Waterschap Zuiderzeeland) een betrouwbare en laagdrempelige partner is in het beheer en beschikbaar stellen van archieven in de provincie Flevoland.

Meer informatie: www.hetflevolandsarchief.nl