Afbeelding
Eigen foto

Stoomfestijn bij twee stoomgemalen

Cultuur

REGIO - Op zaterdag 13 augustus is het dubbel feest in de Arkemheense polder. Het monumentale stoomgemaal Hertog Reijnout uit 1883 in Nijkerk bestaat dit jaar 35 jaar en het Putter Stoomgemaal in Putten bestaat 15 jaar als industrieel monument. Beide gemalen vieren dit gezamenlijk op 13 augustus met een mini-stoomdag.

De twee gemalen zijn van 10.00 tot 16.00 uur vol in bedrijf en in en om de gemalen zijn veel attracties en evenementen. Het Bezoekerscentrum Arkemheen is deze dag ook geopend.

Werkende bomenzaag (Eigen foto)

Bezoekers kunnen stoomtractoren en stoomwalsen zien en er is een werkende spectaculaire bomenzaag en een stenenbreker op stoom.

Op grote spooremplacementen met verschillende spoorbreedtes rijden prachtige stoomtreinen. In diverse kramen worden werkende stoommodellen en andere interessante en leuke zaken getoond.

(Eigen foto)

Aan de steiger bij Hertog Reijnout ligt zoals vanouds de grote stoomsleepboot de Adelaar voor een rondvaart op het Eemmeer en met de kleine boot wordt gevaren in de polder. Kinderen kunnen meerijden met een spoortrein en met diverse stoomauto’s.

Voor het totale evenement geldt één toegangsprijs, € 7,00 voor volwassenen en € 3,00 voor kinderen tot 14 jaar. Alle attracties zijn gratis, zoals de gratis rit met een klassieke Greyhound autobus tussen de twee gemalen. Parkeren is gratis en er is voldoende parkeerplaats.

Stoomgemaal Arkemheen ( Hertog Reijnout ), Zeedijk 6, Nijkerk, www.stoomgemaal-arkemheen.nl
Putter Stoomgemaal, Arlersteeg 30/32, Putten, www.putterstoomgemaal.nl