Afbeelding
Zeewolde Actueel

Stukje fraai vlechtwerk op de gevel van sportcomplex Het Baken onthuld

Gemeente

ZEEWOLDE - Sportcomplex Het Baken krijgt steeds meer de uitstraling zoals architect Peter Baas van Slangen en Koenis Architecten het heeft bedoeld. ‘Een herkenbaar openbaar gebouw, dat echt gezien mag worden’. Met het verwijderen van de eerste laagjes beschermfolie vanmiddag door wethouder Ewout Suithoff werd al een stukje van de unieke, architectonische gevel zichtbaar.

Bij het ontwerp is gekozen voor een uitgesproken vorm, materiaal en kleur. Peter Baas: “De bovenste gevel geeft structuur en karakter aan het gebouw. De referentie voor deze structuurgevel is het vlechtwerk van wilgentenen. De houten twijgen van de wilg, een typisch Nederlandse polderboom, werden vroeger gebruikt om grote matten van te vlechten. Deze zogenaamde zinkstukken werden gebruikt als basis voor waterkeringen en zijn veelvuldig gebruikt bij de aanleg van de Flevopolder.”

Deze zinkstukken zijn vertaald naar gevlochten aluminium composiet platen, uitgevoerd in een palet van verschillende roodtinten. Hierdoor ontstaat een driedimensionale gevel met veel dynamiek en schaduwwerking. Het maakt het gebouw tot een echt baken voor zijn omgeving.”

Wethouder Ewout Suithoff ziet het vlechtwerk als een ode aan de aanleg van provincie Flevoland. “Het is mooi om te zien dat het ontwerp van de architect zo goed uitpakt voor het vernieuwde sportcomplex. Ik hoop dat passanten straks, als de zon op de gevel weerkaatst, echt onder de indruk zullen zijn van het effect van het vlechtwerk.”

Terwijl de wethouder beschermfolie verwijderde van de vlechtpanelen, vertelde hij heel blij te zijn met de vorderingen van het nieuw te bouwen sportcomplex. Zoals het er nu naar uitziet, kan ook het zwembad medio juni open. De sporthal wordt alweer een aantal maanden gebruikt door sportverenigingen en scholen.

Afbeelding