Afbeelding
Foto: Gemeente Zeewolde

Stekker uit project voor nieuw landschapskunstwerk in de Polderwijk

Gemeente

ZEEWOLDE – Er komt geen nieuw landschapskunstwerk in de Polderwijk. Het college van burgemeester en wethouders heeft de gemeenteraad laten weten dat zij niet instemt met het verstrekken van een opdracht aan de reeds eerder geselecteerde kunstenaar Otobong Nkanga.

De raad besloot eind 2020 om €300.000,- te reserveren voor het realiseren van een nieuw landschapskunstwerk. Dit kunstwerk zou een bijdrage leveren aan het 40-jarig bestaan van de gemeente Zeewolde in 2024. Voor dit project werd een adviescommissie Land Art Polderwijk samengesteld. Op advies van de adviescommissie werd kunstenaar Otobong Nkanga gevraagd het landschapskunstwerk te maken, om deze vervolgens in het jubileumjaar 2024 te kunnen onthullen in de Polderwijk.

De kunstenaar zou in juni 2023 met een definitief ontwerp komen, maar zij heeft aangegeven meer tijd nodig te hebben en op zijn vroegst in oktober/november met ontwerp te kunnen komen.

“Door deze vertraging én doordat op 1 januari 2023 de nieuwe Omgevingswet ingaat waardoor andere eisen worden gesteld aan objecten in de openbare ruimte, is het zeer onzeker dat er in 2024 een kunstwerk gereed is”, licht Winnie Prins, wethouder Kunst en Cultuur, het besluit toe. “Daarbij horen wij bij inwoners maar gering draagvlak voor een kunstwerk ter ere van 40 jaar Zeewolde dat niet door een Zeewoldenaar is gemaakt. Alles bij elkaar maakt dat het college heeft besloten te stoppen met dit project.”