Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Wethouder Bron verricht symbolisch starthandeling herinrichting Centrumcarré

· leestijd 2 minuten Gemeente Instagram

ZEEWOLDE - De herinrichting van het Centrumcarré Zeewolde kreeg woensdagmiddag een symbolische start op de rotonde bij sportcomplex Het Baken (hoek Horsterweg/Zuiderzeeweg). Wethouder Ernst Bron (ChristenUnie) mocht het laatste element van de rotonde plaatsen door het bedienen van een knijpervrachtwagen. 

Dat deed hij in het bijzijn van onder andere collega Helmut Hermans (Leefbaar Zeewolde), die als wijkwethouder Centrum aanwezig was, Jan-Willem van der Torre (bestuurder Vereniging Centrumondernemers Zeewolde VCZ) en Berjan Zandink (regiodirecteur aannemingsmaatschappij Van Gelder).

Betrokkenheid

“Ik zat zestien jaar in de gemeenteraad en al die jaren speelde de discussie over het centrum”, begon Bron zijn inleidende praatje voorafgaand aan de openingshandeling. “Telkens terugkerende issues daarbij waren bereikbaarheid, veiligheid en overlast.” 

De portefeuillehouder Verkeer en vervoer was nog ‘gewoon’ gemeenteraadslid toen het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP) op donderdag 24 juni 2021 werd vastgesteld. “Belangrijkste thema’s daarbij waren de veiligheid en bereikbaarheid van het totale centrumgebied. We gaven het college destijds de opdracht een quickscan te maken van de hele omgeving. Dat gebeurde door middel van een integraal participatieplan met de bevolking. Dat werd gelukkig heel goed vormgegeven en er kwam van alle kanten input.” 

Uit het traject kwam een schetsontwerp tot stand, waarmee de raad akkoord ging op donderdag 16 december 2021. Randvoorwaarden hierbij waren veilig, bereikbaar, leefbaar en duurzaam. Bron, die in juni 2022 zelf aantrad als wethouder, zei vooral onder de indruk te zijn van de betrokkenheid van de inwoners. “Dat bleek ook wel bij de technische uitwerking. Er waren heel verschillende belangen in het geding en er werden volop ideeën aangedragen. Iedereen vindt ergens wel wat van en niet alles kan worden gehonoreerd, want geld speelt uiteraard eveneens een rol.” 

Groener 

Als portefeuillehouder Duurzaamheid benoemde Bron zichtbaar content het aspect klimaatadaptatie. “We hebben een nogal versteend centrum. Dat betekent dat het in de zomer heel heet kan worden. In het ontwerp is daarom het nodige groen toegevoegd en ook zijn er extra opvangplekken voor water bedacht. Om dit alles te realiseren is hiervoor zelfs extra geld gegenereerd.” 

Belangrijke verkeersader

Het Centrumcarré is een heel belangrijke verkeersader voor Zeewolde. Bron noemde het daarom onvermijdelijk dat automobilisten, fietsers en voetgangers regelmatig om zullen moeten rijden dan wel wandelen. “Het gaat even duren en onze inwoners en ondernemers zullen er bij tijd en wijle last van hebben. Toch gaan we ervan uit dat de overlast zoveel mogelijk wordt beperkt. Ik hoop dat we op begrip kunnen rekenen, uiteindelijk krijgen we er wel een heel mooi, toekomstbestendig Centrumcarré voor terug.” 

Uitvoering in fases

De herinrichting van het Centrumcarré wordt in zes fases uitgevoerd. Momenteel is Van Gelder bezig met de volledige herinrichting van de Zuiderzeeweg (langs De Sfinx). De werkzaamheden hiervoor begonnen op dinsdag 24 oktober en als alles volgens planning verloopt moeten deze zijn afgerond op vrijdag 22 december. Tijdens de werkzaamheden blijft de Zuiderzeeweg volledig afgesloten. 

Fase 2 betreft de herinrichting van de rotonde Horsterweg/Zuiderzeeweg. De rotonde zal een heel ander aanzien krijgen. De werkzaamheden begonnen hier op maandag 30 oktober en moeten vrijdag 17 november zijn gerealiseerd. Voorts wordt de Horsterweg van vrijdag 10 tot en met vrijdag 17 november geherasfalteerd, hetgeen betekent dat de weg gedurende die periode eveneens zal zijn afgesloten. De overige fases worden aansluitend uitgevoerd en zullen ijs en weder dienende duren tot medio juli 2024. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding