Afbeelding
Eigen foto

Wijkbrandweerman Richard Bal ‘on tour’ voor een brandveiliger Zeewolde

· leestijd 2 minuten Nieuws

ZEEWOLDE - Een luid gepiep maakt je wakker. Pas dan ruik je het: BRAND! De rook heeft inmiddels de overloop bereikt. Het zicht is minimaal. “Hoe kom je dan nog veilig buiten?” Met die casus en vraag begint Wijkbrandweerman Richard Balk (50) vaak zijn voorlichting aan inwoners van Zeewolde. 

Sinds een jaar mag hij bewoners bewust maken van de brandveiligheid in en rond het huis. Het proeftraject met de Wijkbrandweerman werd goed ontvangen en wordt nu verlengd. Maar Richard heeft geen tijd om dit te vieren want de komende weken is hij druk met vragen beantwoorden over de rookmelderplicht die 1 juli 2022 is ingegaan.

Afgelopen jaar stond hij op de markt, gaf voorlichting bij het Leger des Heils, was regelmatig bij het Vraaghuis en kwam bij inwoners thuis. Allemaal met één doel: de brandveiligheid vergroten. Richard: “Het begint met wat je thuis kunt doen om brand te voorkomen. Bijvoorbeeld niet je telefoon ’s nachts opladen met een kapot snoertje. Stap twee is hoe je erachter komt als er toch brand is. Dat doe je met het plaatsen van rookmelders op elke verdieping. Stap drie is wat je gaat doen als de melder afgaat. Zoals kruipen als er rook hangt. Dan heb je meer zicht. Maar ook weten waar je de sleutels van de deuren bewaart.”

Tips
Het verhaal is helder, maar binnenkomen bij de Zeewoldenaren vergde nog wel wat inspanning voor de kersverse Wijkbrandweerman. Hij werkte in de pilot samen met een groot netwerk, van gemeente tot zorg- en welzijnsorganisaties. Hij kreeg de opdracht om in het eerste jaar vooral aandacht te besteden aan senioren, arbeidsmigranten en statushouders.

“Ik heb contact gelegd met het Leger des Heils, maar ook met de eigenaren van een complex waar voornamelijk Poolse arbeidsmigranten verblijven. Ik was al woordjes Pools aan het leren, maar één van de eigenaren had een beter idee. Hij checkt alle woningen eens in de zoveel tijd en heeft mij meegenomen op een controleronde. Zo kon ik meekijken hoe het geregeld was qua brandveiligheid maar ook hem tips geven waar hij op zou moeten letten.”

Brandweer Flevoland startte met de Wijkbrandweerman in navolging van een eerder gestart traject bij Brandweer Gooi en Vechtstreek. Het is de bedoeling dat later dit jaar ook elders in Flevoland Wijkbrandweermannen en of Wijkbrandweervrouwen worden aangesteld.

Pionierswerk
Voor Richard was het een mooie nieuwe stap in zijn (brandweer)leven. Op zijn veertigste begon hij als brandweervrijwilliger in zijn woonplaats Dronten. Hij groeide op in de Noordoostpolder en ging naar de sportacademie. “Ik ben daarna sportinstructeur in het leger geweest en heb uiteindelijk ook bij Flevonice gewerkt.” In 2013 viel zijn oog op de brandweer, waar hij naast vrijwilliger ook betrokken is bij de keuringen en fitheidstest van de brandweer. “Toen ik de vacature voor Wijkbrandweerman zag dacht ik ‘dit is typisch iets voor mij, pionierswerk’. Ik ben iemand die van alles wil uitproberen. En ik heb nog veel meer plannen. Als ik met het netwerk aan het sparren ben dan begint het tussen mijn oren al te borrelen qua ideeën”, besluit hij.

Vragen over de rookmelderplicht? Kijk op www.rookmelders.nl. Richard is niet alleen live te benaderen, hij is ook actief op sociale media. Volg hem voor tips op Facebook (WijkbrandweerZeewolde) of Twitter (@WBW_Zeewolde). Of bel hem met een brandende vraag: 06-57987721.

Afbeelding
Provincie stelt jaarlijks € 130.000,- subsidie beschikbaar voor het beleefbaar maken van Flevolands erfgoed Ingezonden 8 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving geopend voor de Avondvierdaagse Zeewolde Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Informatiemiddag over 'levend verlies' georganiseerd door CVA-keten Noordwest-Veluwe Ingezonden 1 mei, 08:21