Het afval wat op hangplekken vaak wordt achtergelaten is schrikbarend
Het afval wat op hangplekken vaak wordt achtergelaten is schrikbarend Zeewolde Actueel

Overlast door jeugd als olievlek over het dorp

· leestijd 1 minuut Politie

ZEEWOLDE – Al eerder meldde de politie en gemeente dat de overlast van zwaar vuurwerk schrikbarend toeneemt in Zeewolde. In twee weken tijd kwamen er acht meldingen binnen. In september waren dat er 15. Vanaf mei zijn er in totaal 38 meldingen van vuurwerkoverlast binnengekomen.

Vooral de skatebaan en het schoolplein aan het Koraal behoren tot de ‘hotspots’ als het gaat om het vuurwerkoverlast. De daders zijn vaak al gevlogen als de politie ter plaatse komt. “Maar we gaan samen met de gemeente alle mogelijkheden benutten om deze overlast de kop in te drukken”, benadrukt Miklos Coumou van Politie Zeewolde. Om de vuurwerkoverlast uit het dorp te krijgen roept burgemeester Gorter inwoners op om daar aan mee te werken. “Bijvoorbeeld door een goed signalement door te geven van eventuele daders, met als het kan details, zoals kleur van de kleding of opvallende sneakers bijvoorbeeld.” Hij vraagt ook ouders oplettend te zijn en hun verantwoordelijkheid te nemen. “Weet waar je kind uithangt ‘s avonds en kijk bijvoorbeeld eens in hun jaszakken. Mocht je iets vinden dan kun je het gesprek aan gaan.”

Verantwoordelijkheid

Ook ander overlast door de jeugd neemt gigantisch toe. Groepen jongeren, vaak niet ouder dan 13/14 jaar, zoeken elkaar op, met geluidsoverlast en restafval dat achter gelaten wordt tot gevolg. De overlast beperkt zich niet alleen tot de avonduren. “20% van de meldingen komen overdag binnen”, aldus Miklos Coumou. “Er zijn een aantal hangplekken waar de overlast groter is. Maar uit de stippenkaart die we samen met de gemeente hebben gemaakt, zie je dat het zich als een olievlek over het dorp verspreid.”

Met de onlangs verscherpte coronamaatregelen, waarmee Nederland weer meer op slot gaat, wordt rekening gehouden met nog meer overlast. Helemaal in combinatie met de herfstvakantie. “Dat zorgt dat kinderen meer gaan zwerven op straat. Vaak brengt dat overlast met zich mee voor mensen die nu weer meer thuis moeten werken. Dat zien we terug in de meldingen.” De burgemeester doet dan ook een dringend beroep op zowel de jongeren als de ouders: “Dat er door de corona een hoop dicht is, is geen vrijbrief om je te misdragen. En ouders: let op je kinderen! Dat is je verantwoordelijkheid als ouder.”

De politie vraagt burgers de overlast te blijven melden. “Op deze manier komen we op een laagdrempelige manier in contact met de jongeren en krijgen we zicht op wie er bij is.”