Afbeelding
Unsplash

Illegaal vuurwerk in beslag genomen

· leestijd 1 minuut Politie

ZEEWOLDE – Oud en nieuw is in Zeewolde rustig verlopen. Dat meldde Miklós Coumou van Politie Zeewolde in het tweewekelijkse politiepersuur donderdag 6 januari. “Er hebben zich geen ernstige incidenten voorgedaan en er zijn weinig vernielingen aangegeven.” Wel werd er ondanks het vuurwerkverbod behoorlijk wat vuurwerk de lucht in geschoten en werd er in aanloop naar de jaarwisseling illegaal vuurwerk in beslag genomen. 

Zo werd op 30 december aan de Kwartiermakerslaan een 16-jarige Zeewoldenaar staande gehouden in verband met illegaal vuurwerk. Thuis bleek nog meer illegaal vuurwerk te liggen. In totaal is 4,1 kg categorie F3 en F4 vuurwerk in beslag genomen. De jongen zal later worden verhoord. Op 31 december bleek een jonge Zeewoldenaar bij een controle op de Gedempte Gracht 20 illegale rotjes in zijn rugzak te hebben. Hij deed vrijwillig afstand van het vuurwerk maar kan alsnog een proces verbaal tegemoet zien. Op het Weteringplein werd door een groepje jongeren een verkeersbord vernield met vuurwerk. Bij het zien van de politie gingen ze er snel vandoor. “Wij zijn echter in het bezit van beeldmateriaal waarop een trotse jongeman het verkeersbord toont”, aldus de politie. “Het zou voor hem dus beter zijn als hij zich even meldt.”

Op oudejaarsdag koos de politie er bewust voor om een aantal zaken toe te staan, zoals hier en daar een vuurton of een barretje gebouwd van pallets waar jongeren bij elkaar kwamen. De politie hield wel een oogje in het zeil. 

Het landelijke vuurwerkverbod dat eind november werd afgekondigd leverde de politie wel het nodige extra werk op. BOA’s die normaliter de bevoegdheid hebben om een proces verbaal uit te schrijven als er bij controle vuurwerk werd gevonden, werd die bevoegdheid door het landelijk vuurwerkbesluit ontnomen. “Dat betekende dus dubbel werk”, aldus burgemeester Gerrit Jan Gorter, die duidelijk niet te spreken was over dat besluit. “want als de BOA’s op vuurwerk stuitten moesten ze de politie inschakelen voor werk wat zij normaliter zelf doen.” Mede door dit besluit was de capaciteit om op te kunnen treden bij het illegaal afsteken van vuurwerk beperkt. “Met meer mankracht had er meer gedaan kunnen worden.”

Het verbod op legaal vuurwerk zorgde ook voor meer illegaal vuurwerk. In het land leidde dat tot veel meer vuurwerkincidenten. “Ik ben best blij dat dit aan onze gemeente voorbij gegaan is”, aldus Gorter, die liever had gezien dat het legale vuurwerk was toegestaan. “Mensen hebben brood en spelen nodig. Geef je alleen brood, dan krijg je dit.” Gelukkig bood het carbidschieten in Zeewolde voor velen een goed en veilig alternatief. “Daar is altijd veel belangstelling voor. Er kwamen zelfs verzoeken vanuit de regio, maar het carbidschieten is echt alleen voor Zeewoldenaren.”