Tamara Baas
Tamara Baas Zeewolde Actueel

Tamara Baas (ChristenUnie) noemt verkiezingsuitslag ‘schokkend’

· leestijd 1 minuut Politiek

ZEEWOLDE – Tamara Baas, de nieuwe lijsttrekker van de ChristenUnie, vindt het ‘wel schokkend’ dat één partij (Leefbaar Zeewolde) de absolute meerderheid in de gemeenteraad heeft gekregen. Tegelijkertijd is ze dat haar partij met vier zetels een prachtig resultaat heeft neergezet. Vier andere partijen verloren. “Een duidelijk signaal, dat is wel zeker.”

Vanzelfsprekend kan Baas bij haar analyse niet om het datacenter heen. “Maar wat ons betreft moet daarbij ook de manier worden genoemd waarop onze inwoners zijn geïnformeerd en meegenomen. Mensen hebben het gevoel gehad dat hun mening er niet toe deed en dat kan niet in een democratie, zeker niet bij een dergelijk groot onderwerp. Wat ons betreft is deze uitslag een opdracht om op een andere manier met onze inwoners om te gaan.” 

De uitslag van haar eigen partij noemt Baas ‘fantastisch’. “Bijna 2200 mensen hebben hun stem en hun vertrouwen aan de ChristenUnie gegeven. Dus bijna één op de vier kiezers heeft op ons gestemd! Wij zien daarin dat mensen ons waarderen om hoe we politiek bedrijven. Gedreven, oprecht en integer en samen met de inwoners. Dat is ook hoe ons werk willen doen.” Vier zetels betekent voor Baas dat er ‘een hele groep kan meedenken en adviseren’. “Geweldig! Dit geeft ons de mogelijkheden om in ons raadswerk het contact met inwoners te onderhouden, wat we heel erg belangrijk vinden.” Voor wat betreft de coalitieonderhandelingen laat Baas het achterste van haar tong nog niet zien. “Voorlopig wachten we af met welk voorstel de andere winnaar gaat komen. Leefbaar Zeewolde is wat ons betreft initiatiefnemer. Tegelijk is het ook belangrijk om met elkaar te blijven werken aan goede onderlinge verhoudingen met alle partijen. Dus daar zullen ook wat kopjes koffie gedronken gaan worden. Samen met de andere partijen willen we het goede zoeken en door voor Zeewolde.” 

Voor de ChristenUnie was het datacenter een heel belangrijk item. En dat blijft het voor Baas. “We zijn al hard aan de slag om contact met andere overheden te leggen om mee te denken in de ontwikkelingen rond het datacentrum. De eerste aanzet hiertoe is in de afgelopen week al geweest door een brief te sturen naar de fracties in de Eerste Kamer met het verzoek de uitvoering van het bestemmingsplan op te schorten. Het is fijn om te merken dat er vanuit Den Haag ook gereageerd en meegedacht wordt.”

Een laatste punt van aandacht is voor Baas de lage opkomst van de kiezers. “Dat was landelijk natuurlijk ook zo en dan heeft Zeewolde het nog niet eens het allerslechtst gedaan, maar het is jammer dat er niet meer mensen naar de stembus zijn gegaan. Als er een manier is om dat te verbeteren, moeten we zien hoe we daar achter komen.”