Angela Huckriede
Angela Huckriede Zeewolde Actueel

Angela Huckriede wil met VVD ‘effectieve en doeltreffende oppositie’

· leestijd 1 minuut Politiek

ZEEWOLDE – Lijsttrekker Angela Huckriede van de VVD had na de ingrijpende gebeurtenissen van eind vorig jaar wel verwacht dat er wat verschuivingen in de raad zouden ontstaan, maar dat deze zulke grote vormen aannamen was wel een heel onplezierige verrassing voor haar.

“Toen de voorlopige uitslagen van 14 en 15 maart binnenkwamen waren die wel reden voor zorg”, geeft Huckriede direct eerlijk toe. “Desondanks bleef de hoop dat de verdere uitslagen van woensdag het beeld wat zouden dempen. Helaas bleek het tegenovergestelde.”

Huckriede ziet de ‘eenzijdige campagne van sommige partijen en kandidaten omtrent het datacenter’ als de belangrijkste oorzaak van de aangerichte aardverschuiving in de gemeenteraad. “De suggestie wekken dat je het datacenter alsnog terugdraait, terwijl je weet dat dat niet beloofd kan worden. Dat hoor en zie je overigens ook direct in de interviews in de media meteen terug, zoals zelfs Arjen Lubach heeft geconstateerd.”

Door op één onderwerp zoveel winst te boeken, doet volgens Huckriede Zeewolde tekort. “Berichtgeving en politiek hebben beiden gefaald in nuanceringen duidelijker voor het voetlicht te brengen. Met deze uitslag komt de diversiteit en de evenredige vertegenwoordiging van de meningen onder de inwoners onder druk. Democratie zou moeten zijn dat je zorgt voor een zo breed mogelijk draagvlak in zijn geheel en niet door de focus te leggen op één issue.”

Hoewel de VVD een zetel moest inleveren en met haar partij slechts een vijfde van het aantal van Leefbaar Zeewolde heeft, denkt dat haar partij de komende tijd best een effectieve en doeltreffende oppositie kan voeren. “Betere communicatie en voorlichting richting inwoners om de complexiteit van sommige besluiten uit te leggen bijvoorbeeld. We moeten zekerder en duidelijker communiceren met de inwoners van Zeewolde over de afwegingen. Versimpelen zo ver als het kan, maar niet zonder de boodschap wezenlijk te veranderen. Daar mag echt meer aandacht voor zijn, ook in de media. Inwoners laten zien dat politiek geen rechtlijnig verhaal is, maar ook de nuance onder de aandacht brengen.”

Huckriede wil met haar partij op blijven komen ‘voor de belangen van grote groepen inwoners, ondernemers en organisaties in Zeewolde’. “Voor de huidige en de toekomstige generaties zodat er bijvoorbeeld een betaalbare woning en werk zijn. Maar in de besluitvorming..., tsja, daar boksen we inderdaad iedere keer tegen tien stemmen op. We kunnen alleen maar aan de inwoners laten zien wat de directe gevolgen van genomen besluiten voor Zeewolde en haar inwoners zijn.”