Afbeelding
CU Zeewolde

ChristenUnie bevraagt het college over de defensieplannen voor kazerne

· leestijd 1 minuut Politiek

ZEEWOLDE – “Wij zijn blij dat het college heeft aangegeven dat de mogelijke komst van een kazerne geen keus van haar is”, schrijft de ChristenUnie op 30 januari aan het college van Zeewolde. De partij geeft aan “daarentegen verbaasd te zijn over de uitspraken van onze commissaris van de koning, Leen Verbeek, alsof hij voor de komst van de kazerne gelobbyd heeft. Daarnaast is de huidige informatie vanuit defensie nog erg beperkt.”

“Dit zorgt voor onrust, onduidelijkheid en grond voor allerlei speculaties bij onze bewoners”, aldus het CU. “Veel is nog niet duidelijk en wat duidelijk lijkt te zijn zorgt voor veel onrust bij betrokkenen.”

Het CU ziet graag een gemeentelijk bestuur dat leiding, sturing en duidelijkheid geeft bij deze ingrijpende ontwikkelingen. “Daar hebben we als raad en politieke partijen een rol in, maar zien ook graag college en burgemeester daarin hun rol oppakken. Daarom de volgende vragen: 

De huidige plannen van defensie hebben verregaande consequenties voor een 8-tal agrariërs. 

1. Wat gaat het college/de burgemeester doen om deze agrariërs de komende periode te ondersteunen en te zorgen dat zij zoveel mogelijk gewoon door kunnen werken en een zekere toekomst krijgen? 

Maar wat zullen de consequenties voor de andere bewoners van Zeewolde zijn? We zijn een dorp waar rust, ruimte en natuur belangrijke kernwaarden zijn en ook moeten blijven. 

2. Wat gaat het college/de burgemeester doen om zo spoedig mogelijk duidelijkheid te krijgen wat de consequenties van de plannen van defensie zijn voor Zeewolde en haar kernwaarden? 

Het college heeft uitgesproken en een meerderheid van de raad heeft ook onderschreven dat we bij grote vraagstukken onze inwoners en organisaties transparant willen betrekken. 

3. Wat gaat het college/de burgemeester doen om onze bevolking verder te betrekken en te informeren? 

We hebben begrepen dat het hier om een Rijksinpassingsbesluit gaat. Het besluit is nog niet genomen. 

4. Welke mogelijkheden ziet het college/de burgemeester om invloed op dit nog te nemen besluit uit te oefenen?