Het gebied nabij de Nijkerkerbrug in de gemeente Zeewolde zou de voorkeur hebben van Defensie voor het realiseren van een kazerne.
Het gebied nabij de Nijkerkerbrug in de gemeente Zeewolde zou de voorkeur hebben van Defensie voor het realiseren van een kazerne. Foto: Google

Leefbaar Zeewolde brengt brief over toekomstige kazerne persoonlijk naar Den Haag

· leestijd 1 minuut Politiek

ZEEWOLDE - Begin december 2022 is officieel bekend gemaakt dat het ministerie van Defensie het voornemen heeft een nieuwe kazerne met oefenterrein op het grondgebied van Zeewolde te realiseren. Ongeveer een half jaar eerder zijn de politieke partijen van Zeewolde geĆÆnformeerd dat Zeewolde hiervoor in beeld was.

ā€œDefensie heeft zijn oog laten vallen op een gebied van 500 Ha, vergelijkbaar met 700 voetbalvelden groot, op Ć©Ć©n van de mooiste plekken van onze gemeenteā€, meldt Leefbaar Zeewolde. ā€œHet is boeren land, maar omgeven met het natuurgebied Horsterwold (het grootste aaneengesloten loofbos van Nederland), het natuurgebied de Gelderse Slenk en de bossen waar Scouting Landgoed is gevestigd samen met het Erkemeerder strand. Het gebied is zeer in trek bij onze inwoners, recreanten en toeristen vanwege de ligging naast het Randmerengebied, de Gulden Waterlinie van West-Europa.ā€

Leefbaar Zeewolde geeft aan zĆ©Ć©r ontstemd te zijn over het proces wat nu op landelijk niveau wordt gevolgd. ā€œEr wordt gesproken over een inpassingsplan. Hierbij claimt de Rijksoverheid grondgebied zĆ³nder dat inwoners, boeren en het lokale bestuur daarover zijn geraadpleegd. Dit leidt tot allerlei speculaties en onrust. De partij stelt dat besluiten die op deze schaal voor grote impact zorgen in overleg met inwoners, belanghebbenden en lokaal bestuur moeten worden genomen en niet moeten worden opgelegd. Daarbij is kwalitatief grondgebied waar rust, ruimte en natuur aanwezig is erg schaars, ook in Flevoland.ā€

Op donderdag 2 februari zullen fractieleden van Leefbaar Zeewolde een brief van Leefbaar Zeewolde en de ChristenUnie aan de Tweede Kamer en Eerste Kamer overhandigen met de oproep om eerst een interactief participatie proces te gaan volgen over de wenselijkheid van een kazerne in de gemeente Zeewolde.
ā€œDeze brief verwijst daarbij ook naar een andere brief aan het ministerie van Defensie waarin verzocht wordt om alle informatie en documenten te verstrekken die te maken hebben met de komst van de kazerne.

Tevens bevat die brief een oproep aan het ministerie van Defensie voor een open gesprek om te inventariseren wat op Zeewolde afkomt en welke informatie beschikbaar is om een interactief participatieoverleg met inwoners, boeren en lokaal bestuur te kunnen starten.

Afbeelding
Man gewond na val te water van schip bij IJsseloog: KNRM Urk en kustwacht schieten te hulp 112 17 apr, 15:00
Afbeelding
Help de bij! Ingezonden Instagram 17 apr, 12:57
De voorronde van de Grote Verkeersquiz in Zeewolde werd gespeeld op 3 april
Urk winnaar van Grote Verkeersquiz Flevoland; Zeewolde wint spandoekenwedstrijd Ingezonden 17 apr, 12:52