Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Heimen en Teuni Lokhorst: “Een boerderijverhuizing kost je tien jaar van je leven”

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Het leven van Heimen en Teuni Lokhorst en hun nog drie thuiswonende kinderen kwam op vrijdagmiddag 2 december van het pas afgelopen jaar op de kop te staan.  Aan de deur stonden twee onbekende mensen om te vertellen dat Defensie hun boerderij en 45 ha landbouwgrond mogelijk nodig heeft voor de bouw van een supermoderne kazerne. “Nee, die hadden we even niet zien aankomen”, is Teuni er nog beduusd van.

Impact

Heimen (53) en Teuni Lokhorst (49) namen in 2006 het melkveebedrijf aan het Erkemederpad 5 over, dat wijlen Henk en Hilly Nieuwenhuis in 1981 hadden gesticht. Het ging om een boerderij in eigendom en 45 ha pacht. Het boerenechtpaar was afkomstig uit Putten, waar de twee eveneens nog grond in pacht behielden. “We gingen er weg om de natuur meer de ruimte te geven”, vertelt Heimen. “Van dwang naar Zeewolde te gaan was geen sprake, het gebeurde vrijwillig. Toch heeft dat ons veel energie gekost. We kwamen nu net in de fase dat we wat rust kregen. Ik moet er toch niet aan denken dat we dat allemaal opnieuw zouden moeten doen!” 

“Ik denk dat het ons tien jaar van ons leven gekost heeft”, vult Teuni aan. Heimen wil ook weer niet té dramatisch doen. “Het waren anderzijds heel móóie jaren, zeker weten. Misschien beseffen we dat nu wel des te meer. Je hoort mensen die ergens weggekocht werden weleens zeggen hoeveel moeite zij daarmee hadden. Ik kan me dat nu héél goed voorstellen.” 

Over de impact van een boerderijverhuizing moet ook volgens Teuni niet te licht worden gedacht. “Luxe reisjes tussendoor kennen we bijvoorbeeld niet, we zijn de eerste jaren zelfs helemaal niet op vakantie geweest. We hebben privé heel wat moeten inleveren en ook de kinderen hebben er het nodige voor moeten laten. Ze accepteerden dat aan de andere kant ook wel weer, we woonden immers wel op een heel mooie plek in de nieuwe polder! Ook zij hebben nu iets van: néé, hè?!” Oudste dochter Jeanine (26) is intussen getrouwd en keerde terug naar Putten. “We zijn zelfs al opa en oma”, laat Teuni trots weten. De andere zoon (25) en twee dochters (22 en 14) wonen nog bij pa en ma aan het Erkemederpad. De kans was/is zeker aanwezig dat een van de kinderen bedrijfsopvolger zou willen worden. Heimen knikt. “Het is allemaal zo onzeker. Stel, we moeten weg. Dan is dat tussen nu en tien jaar. Tegen die tijd ben ik 63. Maar willen de kinderen dan nog wel? Kiezen zij elders niet al veel eerder voor zekerheid?” Teuni: “Ik ben zo bang dat het gezin uit elkaar valt, dat vind ik nog het ergste van allemaal.”

Onzekerheid

Ergens een ander plekje krijgen, is volgens Heimen ‘nog niet eens onmogelijk’. Het kost hem echter weinig moeite allerlei haken en ogen te noemen. “De afstand tussen onze grond in Putten en die in Zeewolde is nu mooi te overzien, een vestiging elders moet natuurlijk wel op berijdbare afstand blijven. Daarnaast willen we kerkelijk graag blijven in een gebied waar we thuis horen. Putten en Nijkerk zijn ons heel dierbaar.” Heimen wil nog niet eens zeggen dat hij boos of verdrietig is, momenteel overheerst vooral de onzekerheid. “Je weet niet welke kant het op gaat en ook niet welke kant het op moet, je weet zelfs niet in welke richting je moet dénken. Wel weet ik dat voedsel in Nederland schaars is. En nu gaat Defensie er met gestrekt been in en willen ze de allerbeste en vruchtbaarste grond inpikken.” Heimen denkt dat er voor het leger best alternatieven zijn. “In Assen wil men de kazerne graag behouden. In Otterlo/Wekerom op de Veluwe heb je één die vrijwel leeg staat. Er is daar toch ruimte genoeg? En daar zit je ook nog eens bóven zeeniveau.”

Heimen put kracht uit zijn geloof. Naar boven kijkend: “Dáár heb ik mijn hoop op gevestigd en kan ik ook door slapen.” Teuni met tranen in haar ogen: “We wonen in een prachtige buurt. Iemand hoeft maar een kik te geven en een van de buren komt direct helpen. Dan wordt er gezegd dat het maar om acht boeren gaat, nee, het gaat om acht boerengezinnen. Achter elke boer en boerin staat een hele familie.” 

Afbeelding
Afbeelding
Open dag bij Manege Zeewolde Ingezonden 29 apr, 17:27
Afbeelding
Jarig Staatsbosbeheer biedt jarig Zeewolde nieuwe 'Van Boom tot Bos wandeling' aan in Horsterwold Algemeen Instagram 29 apr, 17:02
Afbeelding
Boekpresentatie over omgekomen piloot 'Lenny' Werner die nooit werd gevonden Algemeen Instagram 29 apr, 13:00