Afbeelding
Eigen foto

TVZ organiseert 1e Cross Triathlon van Zeewolde

· leestijd 2 minuten Sport

ZEEWOLDE - De Triathlon Vereniging Zeewolde, (TVZ), organiseert op zaterdag 3 september a.s. de 1e Cross Triathlon van Zeewolde.

Al 15 jaar lang organiseerde TVZ de Pareltriathlon. In beginsel slechts als estafette triathlon voor families, buren en vrienden. Later groeide dit uit tot een combinatie van estafette en solo, maar nog steeds gericht op de beginnende triatleet of mensen die dit een keer samen met familie of vrienden wilden ervaren. Het credo ‘meedoen is belangrijker dan winnen’, bleef altijd een belangrijke pijler.
Door verschillende wijzigingen op en rondom de camping De Parel was  TVZ op zoek naar een alternatief. Deze is gevonden door niet slechts de formule te wijzigen naar een Cross Triathlon maar ook te verhuizen naar een nieuwe locatie: de RCN camping in Zeewolde.

“Toen wij het idee bespraken met Wout Sleuring van de RCN Camping werd hierop direct enthousiast gereageerd. Samen met Wout hebben we de mogelijkheden besproken en daar het parcours en wedstrijd formule op aangepast. Geweldig dat wij zo ontvangen zijn op deze nieuwe locatie”, aldus Michael Sleijster, wedstrijd commissielid van de TVZ. 

Door het toekennen van subsidie vanuit de provincie Flevoland middels Sportservice Flevoland en de wedstrijdsponsor Dierenartsenpraktijk Flevoland (DAP) heeft TVZ, na het Corona tijdperk zonder wedstrijden, de mogelijkheid gekregen om extra faciliteiten voor de deelnemers in te zetten waaronder elektronische tijdwaarneming. “Vanuit de provincie Flevoland was echt veel ondersteuning mogelijk voor onze Triathlonvereniging. Ook geweldig dat onze trouwe wedstrijdsponsor DAP ons weer ondersteunt”, aldus Hans Oldehengel, eveneens wedstrijd commissielid van de TVZ.

Voor de Cross Triathlon blijft het principe dat zowel de beginner als ervaren triatleet mee kan doen als solo, duo of trio deelname.
De formule van een Cross Triathlon is dat het fietsen en lopen op een onverhard parcours plaatsvindt. Hiervoor wordt een Mountainbike (MTB) gebruikt voor het fietsparcours en het trail-loop onderdeel door de bossen van Zeewolde. Cyclofietsen en/of E-mountainbikes zijn niet toegestaan.
De afstanden voor volwassenen zijn 600m zwemmen, 25km ATB en 6km trailrun. Voor jeugd vanaf 15 jaar gaat het ATB en lopen over de helft van de afstand.

Beachstart

De Cross Triathlon begint met een massastart vanaf het strand waarna er via een zwemronde door de jachthaven de exit naar het Parc Fermeé zal zijn. “Spectaculair dus!”

Het mountainbike parcours is met Staatsbosbeheer en de Stichting Mountainbike Route Zeewolde afgestemd. Dit parcours, welke een paar keer gereden moet worden, is geen gemakkelijke en belooft ook hier spektakel terwijl de toeschouwers de deelnemers meerdere keren langs zien komen.

Het eveneens onverharde Trail-loop parcours brengt de deelnemers door de bossen rondom de RCN camping en is voorzien van wat obstakels waarna de finish naast het Parc Fermeé zal zijn.

De wedstrijd is ‘self-supporting’, er mag geen verzorging of technische assistentie door toeschouwers plaatsvinden. Er zijn wee startseries: in de ochtend en middag. De maximale capaciteit is 60 deelnemers per serie.

Veiligheid

Ook aan de veiligheid voor de deelnemers is veel aandacht besteed. Sleijster: “Voor de zwemmers is begeleiding van twee boten en 75% van het zwemparcours is niet diep. Bij de fietspad overgangen staan verkeersregelaars. Door het afgesloten parcours hebben we geen last van verkeer voor de deelnemers.”

Aanmelden

Deelname aan deze Cross Triathlon wedstrijd is alleen bij vooraanmelding mogelijk via de website van de TVZ (www.tvz-zeewolde.nl ) Hier is tevens alle nadere informatie te vinden over deze recreatieve wedstrijd.