Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Erben Wennemars onderhoudt jarige Businessclub VV Zeewolde

· leestijd 1 minuut Sport

ZEEWOLDE - De Businessclub van VV Zeewolde bestaat 15 jaar en vierde dat zaterdagavond met haar leden in de grote zaal van The Lux. Als spreker was de oud-schaatser Erben Wennemars uitgenodigd.

Op vierjarige leeftijd leerde Erben Wennemars (1975) schaatsen op de natuurijsbaan Stokvisdennen in Dalfsen, een stuk land dat door zijn vader onder water was gezet. De jonge Erben bezat een enorm doorzettingsvermogen en haalde op 17-jarige leeftijd de gewestelijke selectie. Hij had naar eigen zeggen maar één doel voor ogen: winnen en dat desnoods ten koste van alles. De boerenzoon (‘als je dat tegenwoordig zegt, word je soms aangezien voor een halve crimineel’) werd uiteindelijk tweevoudig wereldkampioen sprint en meervoudig wereldkampioen op de 1000 meter, 1500 meter en ploegenachtervolging. Ook won hij twee keer brons op de Olympische Spelen. Toch was dat niet waar de meeste bezoekers in The Lux hem in de eerste plaats van kenden. Z’n dramatische val als gevolg van een ongelukkige aanvaring met de Noorse schaatser Grunde Njøs op de Olympische Spelen van 1998 in het Japanse Nagano (versterkt natuurlijk door de gil erna), was dat wel. Wennemars’ schouder raakte hierbij uit de kom, waardoor de Spelen er voor hem opzaten. Wat restte was bordjes met rondetijden vasthouden voor Marianne ‘Timmertje Timmertje’ op haar winnende 1.500 m, maar hij was stiekem een beetje verliefd op haar en deed dat graag... Wennemars reed nooit een Elfstedentocht, maar toch bleek de zaal hem zaterdagavond eveneens nog goed te kennen vanwege zijn tranen bij De Wereld Draait Door op het moment dat in 2012 bekend werd dat de Tocht der Tochten wederom niet door zou gaan. Wennemars, die na zijn actieve carrière bevlogen schaatsverslaggever en -analist werd bij de NOS en tal van media, probeerde zaterdagavond lessen te trekken uit zijn sportieve leven en die te delen met de leden van de Businessclub en het aanwezige eerste elftal van VV Zeewolde. Van ‘meedoen is belangrijker dan winnen’ moest hij niets hebben, volgens Wennemars had Pierre de Coubertin dat ook helemaal niet zo bedoeld. “Je hoeft niet te winnen, als je er maar alles voor gedaan hebt en ervoor hebt gestreden, dat komt dichter in de buurt van de Olympische gedachte.” Wennemars biechtte de zaal op dat hij uiteindelijk zoveel had kunnen bereiken door… zijn onzekerheid. “Herken je onzekerheid, erken je onzekerheid en zet die onzekerheid optimaal in bij het doel dat je wilt bereiken.” Terugkijkend op zijn glanzende schaatsloopbaan, dacht ‘het jochie uit Dalfsen’ niet eens zo vaak meer aan al zijn titels die ook nog eens vaak samenvielen met nieuwe records. “Van die val in Nagano, hoe traumatisch ook, heb ik misschien toch wel het meest geleerd.” En dus had de zaal toch gelijk…

Na de pauze stelde bestuurslid Johan Henkes het eerste elftal van het nieuwe seizoen voor, werd Alexander Sijtsma gehuldigd als beste speler van het vorige en mocht avondvoorzitter Martijn Wortman iets vertellen over het project ‘Voetbalmaatje’. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding