Lian Vonk
Lian Vonk Eigen foto

Zwemtalent Lian Vonk (12) doet van zich spreken

· leestijd 1 minuut Sport

ZEEWOLDE – Tijdens de Junior Challenge van Zeewolde Endurance op vrijdagmiddag 24 juni jl. was Lian Vonk een klasse apart. Bij de 250 meter zwemmen kon geen enkele basis- of middelbare scholier haar ook maar in de verste verte bijhouden. Met een tijd van 4 min 19 was zij namens het trio van In de Lichtkring 2 verreweg de snelste van allemaal. Lian zegt niet graag van zichzelf dat ze goed kan zwemmen. “Volgens sommigen is dat zo”, blijft ze het liefst een beetje buiten de schijnwerpers. Het is echter ontegenzeggelijk waar dat de net twaalf geworden Zeewoldense een groot talent is en dat we daar in de toekomst mogelijk nog veel van gaan horen.

Op de dag voor haar zesde verjaardag behaalde Lian Vonk zwemdiploma C. Vanaf toen ging ze op wedstrijdzwemmen. Ze ontsteeg al snel het plaatselijke niveau en werd lid van ZPC Amersfoort. Van wie ze het talent heeft, weet ze niet. “Mijn ouders zwommen niet”, haalt ze haar schouders op. “Mijn broer Niels kan het wél goed, hij speelt waterpolo.” Vijf keer in de week ligt Lian in het water bij haar club in Amersfoort. Meestal gaat moeder Hanneke mee met de auto, op maandag is vader Remko van de partij. En dan zijn er in het weekend ook nog regelmatig wedstrijden. Gemiddeld is dat één keer per twee weekenden. Lian is er maar druk mee. “De trainingen zijn soms een beetje saai, tenminste als je de hele tijd moet zwemmen. De wedstrijden maken het leuker. Vaak zijn ze in de provincie Utrecht, maar laatst heb ik nog meegedaan aan een internationale wedstrijd in het Duitse Neheim.” Gevraagd naar haar droom, heeft Lian al wel nagedacht: “Olympische Spelen.” Om daar gelijk aan toe te voegen: “Maar dat zal waarschijnlijk niet lukken. Ik ben meestal de eeuwige vierde. Dan is het dus net niet.” Moeder Hanneke helpt haar (te) bescheiden dochter. “Je hebt ook wel eens ereplaatsen behaald. Meestal doen er zo’n vijftien kinderen mee in Lians categorie en die is tot het geboortejaar 2010.” Lian vindt het leuk om bij wedstrijden haar persoonlijke records te breken. “Zo is mijn p.r. op de 50 m vrij 35,41. Als je zo’n record verbreekt, gaat het meestal om honderdsten van een seconde. Ik ben niet goed in sprinten, ik moet het meer van de langere afstanden hebben.” Als klein meisje was Ranomi Kromowidjojo Lians grote voorbeeld. “Die is echter gestopt. Daarna was Femke Heemskerk mijn voorbeeld, maar die is ook gestopt. Nu moet ik het zelf doen!” Lian behoorde vorige week tot de 249 basisschoolverlaters in Zeewolde. Na de zomervakantie gaat ze brugklas havo/vwo doen in haar eigen dorp. Door de status ‘talent’ aan te vragen, kan ze gemakkelijker vrij vragen voor belangrijke wedstrijden. Eerst is het echter… vakantie! Tot slot toch nog maar een keer die magische woorden ‘Olympische Spelen’ ter sprake brengen. Lian nu met wat meer overtuiging: “Ja, dat is wel een verre toekomstdroom!”

Afbeelding
Afbeelding
Provincie stelt jaarlijks € 130.000,- subsidie beschikbaar voor het beleefbaar maken van Flevolands erfgoed Ingezonden 6 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving geopend voor de Avondvierdaagse Zeewolde Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Informatiemiddag over 'levend verlies' georganiseerd door CVA-keten Noordwest-Veluwe Ingezonden 1 mei, 08:21