Afbeelding
Foto: Sietse de Boer

Rosalie van Vliet maakt favorietenrol waar op NK Allround B-junioren

· leestijd 2 minuten Sport Instagram

ZEEWOLDE – Rosalie van Vliet uit Zeewolde is zondag 15 januari in sportcentrum Kardinge in Groningen Nederlands kampioene allround voor B-junioren geworden. De 16-jarige rijdster van TalentNED won alle afstanden die hiervoor meetelden. 

Rosalie kreeg schaatsen met de paplepel ingegoten. Vader Tonny van Vliet is een bekend schaatser uit het marathoncircuit. De 52-jarige akkerbouwer heeft in de categorie Masters diverse overwinningen op zijn naam staan. Moeder Miranda van der Haring behoorde zelfs tot de landelijke top van het marathonschaatsen. Haar beste prestatie was de derde plaats op het NK Marathon, die werd verreden op tweede kerstdag 1999. 

Rosalie groeide op op de ouderlijke boerderij aan de Winkelweg en ging naar basisschool De Richtingwijzer in Zeewolde-Zuid. Aanvankelijk ging ze daarna in Huizen naar de middelbare school. Toen ze vorig jaar de overstap maakte van het KNSB Talenten Team naar TalentNED van de vroegere topschaatser Gerard Kemkers, vervolgde ze haar schoolopleiding in Enschede. Dit jaar wil ze er haar havo-diploma halen. Uiteraard moet er ook getraind worden. “Ik schaats vier keer in de week anderhalf uur”, vertelt ze erover. “Ook doen we veel aan krachttraining en wielrennen. Daardoor krijg je meer uithoudingsvermogen, wat je vooral van pas komt bij het rijden van de langere afstanden. Verder doen we in de zomer aan atletiek. Zondag is de rustdag, dan ben ik meestal bij m’n ouders thuis.” 

Prachtig seizoen

Drie jaar geleden werd Rosalie in Heerenveen Europees kampioene onder de 14. “De Viking Race is het officieuze Europese kampioenschap. Door corona kon het twee jaar niet, maar nu wel weer. De race van dit jaar wordt gehouden op vrijdag 10 en zaterdag 11 maart in Thialf. Ik heb me er al voor geplaatst en hoop dit jaar weer te winnen.” Rosalie is sowieso bezig met een prachtig seizoen, want ze reed op vrijwel elke afstand een persoonlijke record. “Alleen niet op de 1.500 m, maar dat kwam door een verkeerde wissel. Ik werd gediskwalificeerd, anders zou ik ook op deze afstand een p.r. hebben gereden.” 

Overmacht

Doelstelling op zaterdag 14 en zondag 15 januari was voor Rosalie het NK Allround winnen. Dat deed de Zeewoldense met overmacht. “Dat ik alle vier afstanden zou winnen, was natuurlijk mooi meegenomen. Op de 500 m was er goede concurrentie en was ik vooraf wellicht niet de grootste favoriet. Bij alle andere afstanden wist ik dat ik die kon winnen. Op de 1.000 m reed ik met 1.21,33 zelfs een persoonlijk record. Met favoriet zijn kom je er alleen nog niet, ik moest er echt wel voor rijden!” 

Stappen maken

Als toetje was er in Groningen de afsluitende zondag een massastart. “Dat is de enige afstand die ik niet heb gewonnen, maar daar moet je ook een beetje geluk bij hebben.” Voor het overige reed Rosalie zo goed, dat ze met haar tijden bij de A-junioren vijfde zou zijn geworden. Ze blijft echter wel realistisch én bescheiden. “Ik zit nog wel een stukje van de top. Ik moet echt nog grote stappen maken, maar die hoop ik de komende jaren te maken. Het zou heel mooi zijn seizoen 2025-2026 met de top mee te kunnen rijden.” 

Olympische droom

Heel voorzichtig kijkt Rosalie al verder vooruit. “Ooit, misschien in 2030, hoop ik mee te doen aan de Olympische Winterspelen. M’n droom voor de komende jaren is doorstromen naar de top-10 in Nederland.” 

Afbeelding
Afbeelding
Lions bereiden zich voor op 6e editie van de Polderrally Algemeen Instagram 7 feb, 23:03
Afbeelding
Naut Smetsers loopt 'Muskathlon' voor het goede doel, in Ghana! Algemeen Instagram 7 feb, 22:45
Afbeelding
Polderband BROZ viert 50-jarig bestaan met rondtoer door Flevoland Cultuur Instagram 7 feb, 14:00