Endurance editie 2022
Endurance editie 2022 Foto: Zeewolde Endurance

Van burn-out naar Endurance

· leestijd 1 minuut Sport Instagram

ZEEWOLDE – Jeanette Hoffman (46) gaat op 24 juni haar debuut maken tijdens de Zeewolde Endurance op de 1/8 triathlon. Dat is op zich niet zo bijzonder, maar als je haar verhaal kent eigenlijk wel.

Jeanette is namelijk niet het sportiefste type. Carrière maken was lang het belangrijkste levensdoel. Jeanette: “Werkweken van 50-60 uur waren meer regel dan uitzondering, en lang ging dat ook probleemloos. Totdat ik ineens getroffen werd door een vrij heftige burn-out. Zag of voelde dit helemaal niet aankomen. Te lang hoge stress op mijn lijf los gelaten, totaal geen energie meer. Op de bank hangen was al vermoeiend, en helaas vlogen de kilo’s er in die twee jaar durende ellende heel snel aan. Maar kon mij op dat moment niet zoveel schelen, ook de energie niet voor.”

Jeanette nam gelukkig de regie weer in eigen handen en op advies van de huisarts ging zij, in het begin onder begeleiding van een personal coach, meer bewegen. In de eerste maanden rustig wandelen en fietsen vooral, en het voedingspatroon werd daarbij ook onder de loep genomen. Het wandelen maakte na verloop van tijd plaats voor rustig hardlopen.

Stok achter de deur

“Mijn recente verhuizing naar Zeewolde kwam op het juiste moment. Begin januari las ik in de krant de bekendmaking van de Zeewolde Endurance en dacht gelijk dat dit voor mij de ideale stok achter de deur is om nu goed door te pakken. Ben al aardig wat kilo’s kwijt, zit nog niet op mijn gewicht voorafgaand aan de burn-out maar door de verschillende vormen van bewegen, ik ben voorzichtig begonnen met het zwembad bezoeken, kan ik elke dag mijn minimaal opgelegde half uur bewegen vervullen.”

Ziet Jeanette, niet direct een wedstrijdgerichte sportvrouw, niet tegen haar debuut op? “Nee, juist niet, ik kijk er naar uit. Een eindtijd ben ik niet mee bezig en zelfs als ik laatste zou worden zal ik trots op mijzelf zijn. Zwemmen ga ik gewoon lekker met de schoolslag doen – “ik doe wel een zwembrilletje op, hoor” – en fietsen en hardlopen vind ik inmiddels al hartstikke leuk. Voor de zomervakantie heb ik zelfs al plannen om de Alp d’Huez op te klimmen. Door het meer tijd besteden aan sporten en bewegen zit ik momenteel heel erg lekker in mijn vel. Mijn werktijden heb ik aangepast en besef inmiddels dat er meer op aarde is dan geld verdienen. Mijn gezondheid vind ik nu minstens zo belangrijk. Oh ja, en natuurlijk in juni de finish halen bij fika met dat mooie Wolderwijd op de achtergrond.”

Ook deelnemen aan de Zeewolde Endurance? Er zijn diverse afstanden, voor elk wat wils. Meer informatie:  www.zeewolde-endurance.nl