Foto: SANDER BOER FOTOGRAFIE

‘Ons Stekkie’ vangt vis, maar ook zwerfvuil…

· leestijd 1 minuut Sport Ingezonden

ZEEWOLDE — Zwerfafval is soms ook in Zeewolde een probleem. Menig sportvisser stoort zich hier mateloos aan. Gelukkig krijgt de aanpak ervan de laatste jaren steeds meer vorm. Met de campagne VANG5 – een initiatief van Sportvisserij Nederland dat wordt ondersteund door Nederland Schoon – gaat ook de georganiseerde sportvisserij zwerfafval landelijk te lijf. Het afval is weliswaar vaak niet eens afkomstig van hengelaars maar toch wil Hengelsportvereniging ‘Ons Stekkie’ een extra positieve bijdrage leveren aan een schone waterkant, een schoner Zeewolde!

De vereniging gaat ook in 2024 voor een aantal georganiseerde opruimacties. Ze neemt deel aan de landelijke opruimdag en gaat bij alle events de nadruk leggen op de schone visplek. Daarvoor worden waar nodig ook speciale afvalzakjes uitgedeeld. De sportvissers bedoelen hiermee “het door onszelf mogelijk op te ruimen afval, maar helaas zien we langs de waterkant buiten de bebouwde kom ook dumpingen van huisafval etc. Die melden we dan uiteraard bij de gemeente.”

Wat is VANG5? “De insteek is simpel: elke keer dat je gaat vissen, ruim je rond jouw stek vijf stuks afval óf vijf minuten lang op. Een kleine moeite, met groot effect. In feite is deze opzet een rechtstreekse kopie van het take five-principe dat onder meer in de Verenigde Staten en Engeland al enkele jaren wordt gepromoot.” Voorzitter Jan van de Bovenkamp geeft aan het heel irritant te vinden om aan te komen op een stek die wordt ontsierd door zwerfafval. “Vissen is voor mij de natuur in en daarbij is het afval dat de oever ontsiert een doorn in het oog. Met al die sportvissers langs het water zou het toch een fluitje van een cent moeten zijn om de waterkant voortaan schoon te houden..?”

Vanuit de diverse commissies wordt aangedrongen op VANG5 tijdens alle activiteiten. Secretaris Fabienne ter Horst: “We sporen niet alleen de individuele sportvisser aan, maar we gaan het opruimen ook verwerken in ál onze eigen activiteiten, variërend van jeugdevenementen tot controle, onderzoek en wedstrijden. Onze hengelsportcontroleurs zullen steeds weer wijzen op het schoonmaken van je stek, en als je hem nodig hebt krijg je van ons de afvalzak.

Marco Roest, jeugdbegeleider: “Vooral de laagdrempelige opzet van de campagne is belangrijk. Een klein beetje opruimen kost nauwelijks moeite, het hogere doel is duidelijk en iedereen kan er vijf minuten voor vrijmaken. Bovendien kan ik me voorstellen dat het je als (jeugdige) sportvisser een beetje extra voldoening geeft na een visdag.”

‘Ons Stekkie’ gaat voor een schoner Zeewolde. Aan elke commissie wordt een pakket beschikbaar gesteld met o.a. handschoenen, een grijparm en vuilniszakjes. Zo worden de mede-sportvissers gemotiveerd en wordt aangedrongen op deelname aan VANG5. “Zo kunnen beloftes worden waargemaakt!” Wie zich ook wil inzetten kan via secretaris@visseninzeewolde.nl  gratis een set materialen bestellen voor een persoonlijke opruimactie.