Fabiënne ter Horst en Jan van de Bovenkamp
Fabiënne ter Horst en Jan van de Bovenkamp Zeewolde Actueel

35 jaar hengelsportvereniging ‘Ons Stekkie’

· leestijd 1 minuut Sport

ZEEWOLDE — Op 6 juni 1987 plaatste voorzitter Jan van de Bovenkamp zijn handtekening onder de oprichtingsakte van de Zeewolder hengelsportvereniging ‘Ons Stekkie’, en dat betekent dat voor de vereniging dit gehele jaar in het teken staat van het 35-jarig jubileum. Trots en met merkbaar plezier vertelt Van de Bovenkamp, bijgestaan door secretaris Fabiënne ter Horst, hoe het de club in al die jaren is vergaan.

Jan kreeg het vissen met de paplepel ingegoten, naar eigen zeggen. Hij is afkomstig uit het Utrechtse Rhenen, waar hij leerde vissen op de Rijn en de Grift. Hij kwam in de jaren ’80 in het nog piepjonge Zeewolde terecht. “Met zoveel water was het hier natuurlijk het Walhalla voor de sportvisser! Ik organiseerde, gewoon voor de lol, een keertje een viswedstrijdje in de aanloophaven, toen nog in de wordingsfase. Uit de wijde omtrek kwamen daar sportvissers op af, en uit Zeewolde zelf een man of tien. Bij de prijsuitreiking hebben die elkaar als het ware gevonden. Toenmalig wethouder van sport Jan van Dongen sprak me aan in de trant van ‘dit is zo leuk, wil je dit niet verder vormgeven?’ En zo zijn we dus van start gegaan.”

Loop je niet het gevaar om, als je zo lang voorzitter bent, gezien te worden als ‘Mister Stekkie’? Hij lacht. “Dat is zeker niet m’n bedoeling! Het liefst zou ik zien dat er volgende week een kandidaat is die een jaartje met me mee wil lopen en zegt: dan pak ik het van je over. Dát zou prachtig zijn.” Zou Fabiënne te zijner tijd dan niet kunnen doorschuiven? “Nee, oh nee, die ambitie heb ik echt niet”, zegt ze bescheiden. Jan haast zich om te zeggen: “Maar we zijn wel hartstikke blij met zo’n secretaris! Die jonge gasten zijn zo lekker snel en makkelijk met de moderne middelen; best goed, als tegenhanger van vastgeroest spul in een bestuur…”

‘Ons Stekkie’ mag zich, met ca. 1800 leden’, met trots de grootste vereniging van Zeewolde noemen. “En financieel gezond; dat mag ook wel gezegd. En het klinkt misschien gek, maar de pandemie heeft in ons voordeel gewerkt. Lange zomer, prachtig weer, mensen werken thuis, veel vrije tijd, wat gaan we es doen met de kinderen? We gooien eens een hengeltje uit! Voor kinderen is er een gratis lidmaatschap, nou, reken maar uit: we zijn extreem gegroeid!”

De vereniging levert al die jaren een substantiële bijdrage aan verstandig waterbeheer. Een goed voorbeeld daarvan is de betrokkenheid bij de ontwikkeling van De Waterlinie, op dit moment actueel. “Dat is het stuk water achter de Dekamarkt, zeg maar. Heel geschikt om helemaal in te richten voor de hengelsport, omdat de plas en de uitlopende gracht afgesloten zijn voor doorgaand vaarverkeer. Dan kun je er dus echt beheer op loslaten. Er komen vissteigers, de waterstand gaat omhoog, het wordt toegankelijk en veilig viswater voor jong en oud. Leuk dat het samenvalt met ons jubileum. Ons feestje, zeg maar!”

Meer informatie: www.visseninzeewolde.mijnhengelsportvereniging.nl