Afbeelding
Zeewolde Actueel

Notaris Vriesinga gaat voor 'kwaliteit, betrokkenheid en enthousiasme'

· leestijd 2 minuten Zakelijk

ZEEWOLDE – Mr. K.L. (Klaske) Vriesinga is nieuw in Zeewolde als zelfstandig notaris. Ze volgt mr. L.C. (Loes) van der Valk-Post op, die eind vorig jaar met pensioen ging. Vriesinga’s notariskantoor is gevestigd aan Strandweg 23.

Klaske Vriesinga (49) komt uit het noorden des lands. Na mavo, havo en vwo volgde ze aanvankelijk twee jaar een secretaresseopleiding. Daarna rondde ze in Groningen in vier jaar de studie Notarieel Recht af. Bedum was in 1998 haar eerste standplaats als kandidaat-notaris. Najaar 2000 kwam ze in Zeewolde te werken op het notariskantoor van Bunschoten en Van der Valk (die aanvankelijk kandidaat-notaris was en in 1999 tot notaris werd benoemd). Jan Bunschoten werd korte tijd later ziek en overleed in oktober 2001. Vriesinga herinnert zich de prettige wijze waarop zij met Loes van der Valk bleef samenwerken. “We hebben samen veel meegemaakt en ik heb uiteindelijk een kleine tien jaar in Zeewolde gewerkt”, blikt ze terug. “Daarna volgden tien jaren Lelystad. Ik heb me in die periode gespecialiseerd in het familierecht. Tot in 2019 het telefoontje van Loes kwam. Of ik ervoor voelde haar kantoor in Zeewolde over te nemen.” Vriesinga moest er toch wel even over nadenken. “Het was een ontzettend leuke kans, in m’n eigen woonplaats notaris worden! Het was ook wel een droom, hoewel ik me er inmiddels al wel een beetje bij neergelegd had nooit een eigen kantoor meer te zullen krijgen. Natuurlijk, het was altijd ergens wel een wens gebleven. Maar ik heb ook drie kinderen en in die tijd verschoof de aandacht ongemerkt. Ik kreeg uit mijn omgeving eveneens adviezen om het niet te doen. Zo van: zou je dat nu wel doen en weet waar je aan begint! Maar ik wist waar ik aan begon en ik dacht: dit is zo’n mooie kans, ik ga het gewoon doen!”

Om zelfstandig notaris te kunnen worden moest Vriesinga een ondernemingsplan schrijven. Daar hoorden een persoonstoets, allerlei onlinevragen en een ontmoeting met een psycholoog bij. Ook was er een gesprek met een toelatingscommissie. Ten slotte ging er een brief naar het ministerie van Justitie, waarna er groen licht zou komen op het moment dat koning Willem-Alexander Vriesinga’s benoeming zou bekrachtigen met zijn handtekening. De verwachting was dat deze handeling voor de zomer zou worden verricht. Vriesinga zucht. “Het werd, mede door corona en de traag werkende ambtelijke molens, ver ná de zomer. Op 8 oktober werd ik uiteindelijk officieel beëdigd als notaris. Dat gebeurde voor de rechtbank in Arnhem. Normaal is dat een heel feestelijke aangelegenheid, maar door corona konden alleen mijn  kinderen erbij aanwezig zijn. We hebben samen bescheiden ons feestje gevierd.” Door corona was 2020 sowieso een vreemd jaar, ook voor de 1.260 notarissen in den lande. Er was minder aanloop, maar Vriesinga ervoer anderzijds dat er juist werk bijkwam. “Mensen gingen bijvoorbeeld meer nadenken of ze alles wel goed hadden geregeld. Zo was er een cliënt die op de intensive care werkte en mede daardoor zelf alles netjes op papier wilde hebben. Doordat er veel minder mensen op kantoor kunnen komen, wordt er meer met volmachten gewerkt en ook dat leverde weer werk op. Bij een notaris zijn er verder vaak gezellige momenten, zoals bij de verkoop van een huis. Die feestjes waren er dit jaar nauwelijks.”

Vriesinga zegt te gaan voor ‘kwaliteit, betrokkenheid en enthousiasme’. Op de buitenzijde van haar kantoor aan de Strandweg is de naam ‘Van der Valk’ inmiddels vervangen door die van haar. “Ik heb er zin in”, zegt ze vol overtuiging. “Een notaris is er bij de hoogtepunten in het leven van mensen, bijvoorbeeld bij een huwelijk of het kopen van een huis. Ook als er verdrietige gebeurtenissen zijn, kun je er als notaris voor mensen zijn. Op die momenten hoor je veel persoonlijke verhalen. Nu gaat het me niet daarom, maar je merkt daardoor wel dat mensen je vertrouwen. Dat vertrouwen wil ik geven en hoop ik niet te beschamen.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding