Gina Fijma verzorgt de dieren op de MMM Zorgboerderij waaronder de lammetjes.
Gina Fijma verzorgt de dieren op de MMM Zorgboerderij waaronder de lammetjes. Foto: Zeewolde Actueel

De MMM Zorgboerderij, al jaren een bekend begrip in het dorp

· leestijd 2 minuten Zorg en Welzijn

ZEEWOLDE - In de verte klinkt het geluid van de ezel en het geblaat van één van de lammetjes. Het is een vroege ochtend op de MMM Zorgboerderij waar cliënten zich net melden voor een nieuwe werkdag. Van knuffelen met lammetjes tot het beheren van een deel van het klauterwoud en van het beheren van de kassa in de winkel tot het voeren van de pauwen, er is genoeg te doen. In mei 2002 werd de boerderij geopend en op 14 mei wordt het 20-jarig bestaan gevierd.

De MMM Zorgboerderij is een ouder- en burgerinitiatief uit Zeewolde. De stichting Mensen met Mogelijkheden wilden een werkplek creëren voor hun kind met een ondersteuningsvraag. De woning bestaat 20 jaar en de dagbesteding werd later gestart. “Bij het uitwerken en realiseren van deze plannen hebben de initiatiefnemers contact gezocht met Triade. Zij sloegen de handen ineen om het samen te realiseren. En een jaar of tien geleden is het beheer geheel overgenomen door Triade Vitree”, vertelt persoonlijk ondersteuner en beheerder Willemijn Schouten. “Dit unieke concept geeft deze doelgroep met een verstandelijke beperking de mogelijkheid om binnen onze samenleving te wonen en werken. Het gaat om mensen tussen de 16 en 70 jaar met een afstand op de arbeidsmarkt die met begeleiding kunnen werken in een boerenbedrijf. En precies daar zit ook de kracht: iedereen draagt zijn of haar steentje bij.”

De Zorgboerderij heeft tevens een woongebouw met 12 woonruimtes en ook van buitenaf komen er nog mensen. In totaal zijn er 35 cliënten die samen met 10 vaste collega’s en 50 vrijwilligers alles draaiende houden. Schouten: “We hebben een boerenbedrijf met een deel kinderboerderij, een natuurvoedingswinkel, een theeschenkerij en een midgetgolfbaan.” Elke dag worden de cliënten in groepen verdeeld. “We proberen iedereen te laten doen waar hij of zij goed in is en als iemand iets nieuws wil proberen, dan staan we daar ook voor open. We hebben een groep in de winkel, een groep groen en een groep dierenverzorging. Onder groen valt bijvoorbeeld het hout kloven en weghalen van onkruid in een deel van het klauterwoud. De dierengroep verzorgt de dieren en knuffelt ze natuurlijk. Het is heel divers. Bij ons kunnen ze echt ontdekken wat ze leuk vinden.”

Belangrijk voor Zeewolde
Inmiddels heeft de Zorgboerderij een prominente plek in Zeewolde veroverd. “We hebben zo’n ongelofelijke groei doorgemaakt als je kijkt hoe het was en hoe het nu is. We hebben ons weten te profileren in een kleine gemeenschap als Zeewolde”, vertelt regiomanager José Schoonenberg. “Voor cliënten is het belangrijk dat ze meedoen in de samenleving. Voor mensen in Zeewolde en omgeving is het een fijne plek om naartoe te gaan. Je leert omgaan met mensen die een verstandelijke beperking hebben en wat ik vaak hoor is dat mensen echt terugkomen omdat het zo gezellig is. En ook de aanloop van toeristen vanuit De Eemhof vinden we geweldig”, vult Schouten aan. “Ook de verkoop van waren uit de boerderijwinkel, de verkoop van kerstbomen en het jaarlijkse kraamfeest zijn hoogtepunten.”

En nog meer ideeën voor de komende jaren zijn er zeker. “We hebben verbouwingsplannen voor de kapschuur en we hopen te zijner tijd een tweede woning te kunnen plaatsen. Verder willen we oppimpen, professionaliseren en focussen op groei”, aldus Schoonenberg.

Maar eerst is er tijd voor feest. Op 14 mei is het jaarlijkse kraamfeest waarop ook het 20-jarig bestaan wordt gevierd. “Er wordt een nieuwe tunnelkas geopend voor groente, we gaan schapen scheren, je kunt bij de lammetjes kijken en ze knuffelen, er zijn kraampjes, er worden spelletjes verzorgt en je kunt geschminkt worden. Een gezellige dag waar ouders en kinderen onder het genot van een hapje en een drankje kunnen kijken wat we te bieden hebben. Het gaat om de verbintenis tussen de boerderij en Zeewolde.” Het feest is van 10.00 tot 16.00 uur aan de Gelderseweg 30.

Meer informatie: http://www.zorgboerderijzeewolde.nl/