Afbeelding
Eigen foto

Voedselbank Zeewolde verlaagt de drempels

· leestijd 1 minuut Zorg en Welzijn

ZEEWOLDE - Door de explosief stijgende kosten van levensonderhoud staat bij steeds meer mensen het water aan de lippen. De voedselbanken hebben daarom besloten de drempel voor het krijgen van een voedselpakket te verlagen, waardoor meer mensen er recht op hebben.

Voorzitter Jan Klop van de Voedselbank Zeewolde: “Normaal is het in de zomer stiller, maar de zomerdip bleef dit jaar uit. Toen was al duidelijk dat er iets ging gebeuren. Toch bleef het aantal pakketten tot eind augustus vrij stabiel, maar in september kwamen de eerste nieuwe klanten. Zou de grote stroom aanmeldingen, waar elders in het land al sprake van is, nu ook in Zeewolde beginnen? We wachten het af. We kunnen een groei goed aan, ook door de goede samenwerking met de Voedselbank Lelystad.”

Recht op steun

Om te bepalen of iemand recht heeft op een voedselpakket kijkt men naar de inkomsten van het huishouden en de hoogte van de vaste lasten (waaronder de momenteel hoge energiekosten). Wat er dan resteert, is het leefgeld: het geld dat overblijft voor voedsel, kleding, sporten, persoonlijke verzorging, etc. Is het leefgeld lager dan de normen, dan komt men in aanmerking voor steun. Zo is de norm voor een alleenstaande met 20% verhoogd van 250 naar 300 euro per maand. Voor elke extra persoon in het huishouden (zowel volwassenen als kinderen) komt er 110 euro bij. “Vanaf nu is bijvoorbeeld een alleenstaande ouder met twee kinderen, die na aftrek van de vaste lasten minder dan 520 euro overhoudt, welkom bij de voedselbank.”

Drempel verlagen

Jan Klop erkent dat zij maar een deel van de mensen zien die in de financiële problemen zitten. “Lang niet iedereen die recht heeft op hulp, meldt zich. Hierbij speelt schaamte een grote rol. Jammer, maar echt niet nodig. Je moet toch voldoende kunnen eten? Ik denk dat we daaraan moeten werken. Dat mensen wél aankloppen voor hulp.”

 Daarom probeert de Voedselbank Zeewolde ook de drempel voor de aanmelding te verlagen. De inkomenstoets vindt plaats door de Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland (MDF). Jan Klop: “De stap naar zo’n officiële instantie is voor velen toch groot. Daarom kunnen inwoners van Zeewolde zich nu ook rechtstreeks bij de Voedselbank aanmelden. Eerst helpen, daarna toetsen. De intake bij de MDF blijft, nieuwe klanten krijgen vier weken de tijd om een afspraak te maken. Vindt men het te spannend of begrijpen ze het niet? Dan helpen we toch een handje en gaan we zo nodig met ze mee naar de MDF. Daarvoor hebben we sinds kort een vrijwilligster klantencontacten: iemand die zich richt op nieuwe klanten en de klantenadministratie bijhoudt.”

Aanmelden voor de Voedselbank Zeewolde kan door rechtstreeks een afspraak te maken met de MDF: Stevinweg 2, telefoon 036 - 522 22 72 of door een mail te sturen naar info@voedselbankzeewolde.nl.

!