Het ZET-team in de studio
Het ZET-team in de studio Eigen foto

‘ZET’ voor jongeren van 14 tot 24 officieel van start

· leestijd 1 minuut Zorg en Welzijn Instagram

ZEEWOLDE — ZET is een beweging in opbouw waarin jongeren kunnen ontdekken wie zij zijn, wat ze leuk vinden, waar ze goed in zijn en wie/wat ze voor anderen kunnen zijn/doen. Mede-motor achter het project is Marin Jongetjes van Nummer 13, Bureau voor Straathoekwerk. “We zijn al een tijdje bezig”, zegt ze, “maar zaterdag 3 december is de officiële aftrap van ons project in The Basement tussen 15.00 - 22.00 uur. Het wordt een hele vette dag! Houdt onze socials in de gaten voor het programma van de opening en het programma voor komend jaar!”

Als Marin omschrijft wat de gedachte achter project ZET is spat het enthousiasme er vanaf. “Wij faciliteren een denkbeeldige ‘zandbak’: ga maar spelen en onderzoeken en bouw daarmee iets tofs op wat helemaal van jezelf is. Jij doet jouw ding, en wij ondersteunen je daarbij. ZET is opgericht door en voor jongeren, en daarin richten we ons op (zelfontwikkeling van) jongeren tussen de 14 en 24 jaar. We geloven dat alle jongeren talent hebben en wij bieden hen de ruimte, steun en een community om dit te ontplooien. We zetten passie en talent van jongeren in om hun persoonlijke ontwikkeling te stimuleren.”

Ruim een jaar geleden kwamen de oprichters vanuit eigen motivatie en ervaring bij elkaar met het plan om iets te creëren waarin jongeren kunnen groeien en elkaar kunnen inspireren. Om dat te kunnen realiseren zijn vervolgens ruimtes ingericht zoals een professionele studio, een atelier en een sportruimte. Voor 2023 is een programma ontwikkeld waarin jongeren workshops kunnen volgen. Dit alles is mede mogelijk gemaakt door NOC NSF, de Richard Krajicek Foundation en de Johan Cruijff Foundation. Het plan is ingediend voor het project District Spot en dat resulteerde in begeleiding en financiële middelen om het plan daadwerkelijk van de grond te krijgen. Het Straathoekwerk bood van meet af aan ondersteuning en ruimte binnen The Basement. “Sterker nog,” vertelt Marin, “een aantal van ons hebben zelf heel veel tijd doorgebracht in The Basement, en wat ons dat heeft opgeleverd in onze ontwikkeling, dat gunnen we andere jongeren ook.

Project ZET, een ‘rebelse movement’ volgens Marin Jongetjes, mag gezien worden als een waardevolle aanvulling op het Straathoekwerk. Straathoekwerk is een vorm van hulpverlening, met als hoofddoel jongeren (weer) te laten geloven in hun capaciteiten. “Maar wat jongeren hier bij ZET voor elkaar doen, daar kan geen hulpverlener tegen op”, besluit Marin. “Er ontstaan hele mooie situaties waardoor jongeren perspectief krijgen en motivatie vinden om lastige situaties zélf aan te gaan. Daar doen we het voor!”