Huisarts Niels van den Brakel en welzijnscoach Janneke Westerink
Huisarts Niels van den Brakel en welzijnscoach Janneke Westerink Foto: Zeewolde Actueel

‘Welzijn op recept’ slaat aan in Zeewolde

· leestijd 2 minuten Zorg en Welzijn Instagram

ZEEWOLDE — Het is al enige tijd een landelijke trend: Welzijn op recept. Het slaat als het ware een brug tussen medische zorg en welzijnszorg, en brengt mensen met klachten die zich aanvankelijk medisch laten aanzien bij een welzijnscoach. Die helpt en begeleidt richting activiteiten en contacten van uiteenlopende aard. Doel: opvijzelen van zelfbeeld en welbevinden. “Het werkt!”

Succesvolle pilot

In januari 2022 pakte de gemeente de landelijke draad op en liet via Welzijn Zeewolde een pilot starten, om te onderzoeken of het concept ‘Welzijn op recept’ voor Zeewolde levensvatbaar zou kunnen zijn. Welzijnscoach Janneke Westerink en huisarts Van den Brakel namen het voortouw en brachten na verloop van tijd positief verslag uit. Dat leidde in oktober 2022 tot een E-learningcursus voor alle Zeewolder huisartsen, die zonder uitzondering meedachten en meededen met het project. Resultaat: in 2023 is ‘Welzijn op recept’ uitgerold voor heel Zeewolde, via alle huisartsen. “Geweldig resultaat; heel blij mee!”, aldus Westerink en Van den Brakel. 

Oorzaak en gevolg

‘Welzijn op recept’ oogt simpel. Met een verwijsbrief van een huisarts stapt een patiënt, die dan eigenlijk ‘cliënt’ geworden is, naar een welzijnscoach. “Als huisarts zie je soms verbanden tussen de medische klachten die patiënten hebben en hun sociale situatie”, aldus Van den Brakel. “Denk bijvoorbeeld aan iemand met veel stress die last krijgt van aanhoudende hoofdpijn, of eenzaamheid die tot een depressie lijdt. Op deze momenten kan de huisarts het gesprek aangaan met de patiënt, om na te gaan of een verwijzing naar de welzijnscoach misschien een meerwaarde kan hebben. 

Hierbij wordt dus door een niet-medische bril door de welzijnscoach meegekeken naar wat positieve verandering zou kunnen brengen in het leven van de patiënt, in de breedst mogelijke zin. De kracht zit hem er vervolgens in dat de welzijnscoach de cliënt begeleidt, maar het is uiteindelijk de cliënt die het gaat doen. Positieve gezondheid staat hierin voorop. Dat houdt in: samen kijken naar mogelijkheden in plaats van beperkingen. Belangrijk voor de inwoners van Zeewolde is te weten dat deze ‘Welzijn op Recept’-verwijzing mogelijk is via de huisarts, en dat je als inwoner dus zelf ook het gesprek kunt aangaan met je huisarts.”

Maatjes

De pakkende slogan op een informatieve folder van Welzijn Zeewolde luidt: “Aandacht en activiteiten als medicijn”. Janneke Westerink: “Dat is de spijker op de kop, en het biedt heel veel mogelijkheden. Sport en bewegen is belangrijk, in welke vorm dan ook. Maar ook hobby’s die in de loop van de tijd wat verwaarloosd zijn kunnen worden herontdekt: kunst kijken of zelf maken, koken, lid worden van een koor of boekenclub, noem het allemaal maar.” 

Neemt de welzijnscoach dat adviseren en begeleiden allemaal zelf op zich? “Vaak wel, maar als het me goed lijkt om iemand door te verwijzen, dan doe ik dat. Dat kan bijvoorbeeld naar een collega-welzijnswerker, maar ook koppelen aan een ‘maatje’ kan een tussenoplossing zijn als de stap naar een groepsactiviteit nog te groot is. Ik doe voor Welzijn ook het maatjesproject; dicht bij het vuur, dus. De klik tussen cliënt en maatje kan soms zelfs zo goed uitpakken dat die op zijn beurt weer vrijwilliger/maatje wordt. Prachtig, toch?”

Het landelijk project ‘Welzijn op recept’ heeft een informatieve website: www.welzijnoprecept.nl. Alle informatie over ‘Welzijn op recept in Zeewolde’ staat in een folder, aan te vragen via welzijn@zeewolde.nl.