Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Verhalen en gezelligheid in ‘Defensie Café’

· leestijd 1 minuut Zorg en Welzijn Instagram

ZEEWOLDE — In november vorig jaar organiseerde defensieveteraan Hans van Veenhuizen een zogenoemd ‘Defensie Café’, waar Zeewoldenaren met een defensie-heden en/of -verleden elkaar in een gemoedelijke en vrijblijvende sfeer konden ontmoeten, kennismaken en bijpraten. Dat smaakte naar meer, en zo was woensdagavond 21 februari uitbater Fred van ‘Eetcafé De Mens’ opnieuw enthousiast en zorgzaam gastheer voor een groeiende groep veteranen die het geweldig naar de zin hadden.

Van Veenhuizen, zelf veteraan en meermalen uitgezonden naar onder andere Bosnië en Mali, kwam op het idee omdat het in Harderwijk een groot succes bleek. “Ik zag het daar van dichtbij en ik bedacht dat zoiets ook in Zeewolde wel kans van slagen zou kunnen hebben. Nou, ons eerste Defensie Café hier kreeg meteen een groep van ruim dertig mensen bij elkaar, en dat mag je wel een succesje noemen, toch? En op de vraag of we dat vaker zouden moeten doen werd enthousiast gereageerd. Kijk, in Harderwijk is het wat grootschaliger. Dan kun je wat meer, en daar is het inmiddels een maandelijks gebeuren. Dat is voor Zeewolde misschien wat teveel van het goede, maar eens in de drie maanden, dat moet lukken. Vandaar!”

Zijn het allemaal ‘echte’ veteranen met een indrukwekkende staat van dienst en dito verhalen? “Oh, nee hoor”, zegt Van Veenhuizen stellig. “Werken bij Defensie kan op veel verschillende manieren, en we zien dat zo breed als het maar kan. Je denkt natuurlijk in eerste instantie aan (oud-)militairen die in verre oorden heel veel beleefd hebben, maar achterblijvend ondersteunend personeel bijvoorbeeld, is er ook genoeg. Dan geen buitenlands avontuur, maar toch een defensie-heden of verleden. Dat hoort er allemaal bij, en iedereen is welkom!” Dat er een volgend ‘Defensie Café’ zal komen staat dus wel vast. En ook dan zal Fred voor de veteranen weer klaarstaan met een kwinkslag, een borreltje en een biertje. “Proost!” 

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via een mailtje naar: defensiecafezeewolde@gmail.com