Foto: Eigen foto

Staat Nederlands duurzaamste huis in Zeewolde..?

· leestijd 2 minuten Gemeente Instagram

ZEEWOLDE — Jan en Gretha Houtman betrokken hun vrijstaande woning aan de Akkerroos in 1989. Vanaf 2014 verduurzaamden ze hun huis in stappen en fasen tot wat het nu is: gasvrij en uiterst energie-efficiënt. Dat bleef niet onopgemerkt, want Akkerroos 14 in Zeewolde is genomineerd voor de verkiezing van het “Duurzaamste Huis van Nederland’. Is dat louter energiebewustzijn, of speelt er ook wat ambitie mee..?

Gretha lacht: “Welnee, nee hoor! Natuurlijk is zo’n nominatie leuk, maar daar gaat het helemaal niet om. We zijn altijd al heel energiebewust geweest. Dat zit in je, ’t zal je opvoeding wel zijn.” “Klopt”, zegt Jan. “Zuinig van aard, maar dan vooral ook vanuit milieubewust oogpunt. Ik ben nog steeds lid van de Vereniging Milieudefensie, die een duurzaam en eerlijk Nederland nastreeft. Dat steunen wij van harte, en onder andere met het verduurzamen van ons huis dragen we een steentje bij. Het begon met de aanschaf van tien zonnepanelen, daarna nog eens tien. Die zelf opgewekte stroom wil je goed gebruiken, dus een inductie-kookplaat aangeschaft, enzovoort, en zo verder.”

De living van huize Houtman heeft een U-vorm, waarvan je de ene ‘poot’ de woon-/werkkeuken zou kunnen noemen, en de andere de knusse tv-kamer met open haard. “Die gaat zelden aan, alleen voor de gezelligheid. Fijnstof, hè..?” Toen het idee opkwam om een vloerverwarming te installeren volgde een heel slimme maatregel: door schuifdeuren in fraaie ‘en suite-stijl’ te plaatsen werden de ‘U-poten’ van elkaar gescheiden, en dat bood de mogelijkheid om ze afzonderlijk te verwarmen. Jan realiseerde dat plan helemaal zelf. “Ja, het werd menens toen ik met pensioen ging, want vrijwel op hetzelfde moment stond een flink pakket met spiraalmatten voor de deur. Prompt geleverd! Toen begon een zware klus van een week of twee: vloer eruit, isolatie en matten gelegd, vloer er weer in. Klinkt eenvoudig, maar doe het maar even…” 

Bewust kozen Jan en Gretha voor elektrisch verwarmen. Gasloos dus, maar óók geen warmtepomp? “Nee, echt niet”, bevestigt Jan. “Een warmtepomp zag ik niet zitten, want dan hou je toch weer een flinke installatie overeind, met alle onderhoudsplicht van dien. Ik was juist zo blij dat ik al die radiatoren en leidingen kon slopen. Alles eruit, en geen ruimtevretende installatie meer. Blij toe!” Aanvullende elektrische attributen bleken wel nodig. “Ja, dat merk je in de praktijk van elektrisch verwarmen gauw genoeg. Als je een onderzoek doet naar zogenoemde warmtelekken kom je er al snel achter waar je extra zou kunnen isoleren, bijvoorbeeld met een warmte-reflecterende stuclaag. Geweldig spul! En wat dan overblijft, dat hebben we ingevuld door op strategische plekken infraroodpanelen te plaatsen. Uit het duurdere segment, maar dat is het zeker waard. Je bent uiteindelijk lang bezig om het allemaal op elkaar af te stemmen en uit te balanceren, maar dan heb je ook wat!”

(tekst loopt  door onder de foto’s)


Eigen foto


Eigen foto

En die nominatie? “Ach ja, nou, dat kwam min of meer toevallig. Een kennis had connecties met de ‘Nationale Duurzame Huizen Route’. Die had de gemeente getipt, en zo kregen we de vraag voorgelegd of we mee wilden doen. Je houdt dan af en toe open huis om aan belangstellenden te kunnen laten zien hoe je verduurzaamd hebt, en te vertellen hoe de bezoeker dat zelf zou kunnen realiseren. Goed voorbeeld doet goed volgen, dat idee. Dat vonden we prima, en van het een kwam het ander: we zijn genomineerd.” Jan en Gretha blijven nuchter. “We gaan wel zien hoe het afloopt. Het gaat vooral om het ‘aan de man brengen’ van de noodzaak om duurzaam in het leven te staan. Je wilt iets nalaten waar volgende generaties ook mee vooruit kunnen. Toch..?”    

Publieksverkiezing

Van 14 februari tot en met 1 maart kan het publiek stemmen op haar favoriete duurzaamste huis van de provincie     

Meer informatie over de nominatie van Akkerroos 14 is te vinden op https://duurzamehuizenroute.nl/locatie/vrijstaande-woning-1989-zeewolde.