Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Bijzondere medaille voor Stefan Hofma die vrouw uit het water redde

· leestijd 2 minuten Zorg en Welzijn Instagram

ZEEWOLDE - Zeewoldenaar Stefan Hofma (26) kreeg vrijdagmorgen in de raadzaal van het gemeentehuis uit handen van burgemeester Gerrit Jan Gorter de zilveren medaille van de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen uitgereikt. 

Hij kreeg deze bijzondere onderscheiding vanwege zijn heldhaftige optreden op woensdag 20 september vorig jaar, toen ’s ochtends vroeg een auto van de Knardijk raakte en in het water belandde. Stefan wist de bestuurster uit haar benarde positie te bevrijden en over te dragen aan de hulpdiensten. Hij redde zodoende haar leven.

Kinderzitje

Het ongeval gebeurde die twintigste september ’s ochtends vroeg rond tien over half acht. Stefan Hofma was onderweg naar zijn werk in Harderwijk. Hij zag een auto ongelukkig de dijk afrijden en direct te water raken. De Zeewoldenaar twijfelde geen moment, sprong zelf het water in en wist het vrouwelijke slachtoffer uit haar gordels te bevrijden. Samen met andere omstanders kreeg hij het vervolgens voor elkaar de buiten bewustzijn geraakte Harderwijkse over te dragen aan het inmiddels gearriveerde ambulancepersoneel, waarna deze de medische zorg op zich nam. Stefan had echter ook nog een kinderzitje gezien. Hij was enkele jaren geleden zelf vader geworden en zou dat binnenkort weer worden, hij bedacht zich dan ook nu niet en ging nogmaals het water in om de aanwezigheid van eventuele andere slachtoffers uit te sluiten.

Impact groot

Burgemeester Gerrit Jan Gorter somde vrijdagmorgen in aanwezigheid van Stefan, zijn partner Sylvana en twee jonge kinderen (Luca van twee en de pasgeboren Joah), zijn ouders en verdere familie de feiten van de septemberochtend vorig jaar nogmaals op. “Zo koel als ik de gebeurtenissen nu opsom, zal het op dat moment zeker niet zijn geweest”, aldus de burgervader. “De impact van gebeurtenissen als deze doet wat met vele mensen. In de eerste plaats met het slachtoffer en haar redder, maar ook met andere omstanders en hulpverleningsdiensten.”

Meld een held

Gorter liet verder weten dat het voor het slachtoffer nog te vroeg was om bij de feestelijke bijeenkomst aanwezig te zijn. “Maar zoals je zult begrijpen is haar dankbaarheid zeer groot. Vanuit de diensten zijn de brandweer en de politie vertegenwoordigd. Een aantal van hen was ook bij de gebeurtenis destijds aanwezig.” 

De gemeente Zeewolde informeerde de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen in oktober reeds over het voorval en vulde daarvoor het formulier ‘Meld een held’ in. Hierbij moest precies worden beschreven wat er gebeurd was en natuurlijk wie de ‘held’ was. Al snel werd duidelijk dat Stefan aan alle voorwaarden voldeed om in het zonnetje gezet te worden. Zijn partner Sylvana was echter hoogzwanger, reden waarom er even op de gezinsuitbreiding moest worden gewacht om de medaille en bijbehorende oorkonde uit te reiken. 

Stefans (toevallig) op het gemeentehuis werkzame moeder Emmy werd ingeschakeld, waarna het niet zo moeilijk een en ander op elkaar af te stemmen… “Ik denk dat u mij weleens eerder hebt gezien, ik zat hier vroeger bij de jeugdbrandweer”, vertelde Stefan na de uitreiking aan de burgemeester. “En m’n opa zat bij de brandweer in Harderwijk.” Hij had het dus niet van een vreemde en had zelf goed opgelet bij z’n brandweerlessen… Trots nam de heldhaftige plaatsgenoot hierna de vele felicitaties in ontvangst die hem ten deel vielen. En daar hoorde natuurlijk een lekker gebakje bij.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
band Combo Bossa Bela
Inspirerende kunstwerken en Braziliaanse sferen tijdens Open Deuren: Tijd voor Kunst Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Werelddansgroep Horlepiep organiseert workshop Bosnische dans Ingezonden gisteren
Impressie kantoor front
Scouting Nederland verhuist naar nieuw hoofdkantoor op Scoutinglandgoed Zeewolde Ingezonden 15 apr, 10:06
V.l.n.r. Snel, Valero, Kraak, De Vries, De Prenter, Oostwouder, Van 't Loo, Blaauw, Bekkema, Van Meerveld, Razoux Schultz, Van Meerveld
De Snipers U22 veroveren kampioenstitel in 2e divisie na thriller met verlenging Nieuws Ingezonden Instagram 14 apr, 22:39
Afbeelding
Puntjes op de i van Zeewolde Kruist de Buizen Algemeen Instagram 14 apr, 22:29
Kunstenaar Patrick Visser en voorzitter Herman Vermeer onthullen de JunkArt tulp
Tulpen Kunst Route met unieke audiotour Ingezonden Instagram 14 apr, 21:52