Afbeelding
Aangeleverd

Iedereen over op duurzame energie

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Zeewolde – Overal in Nederland, já ook in Zeewolde, voel je de schokken van een hogere gasprijs. De kraan is dicht in het Noorden en Russisch gas mag niet door Duitsland heen. Uiteindelijk allemaal onderdeel van de energietransitie! De energietransitie zorgt ervoor dat fossiele brandstoffen, zoals (aard)gas, benzine en steenkolen worden verbannen in ons leven. In plaats daarvan gaan we steeds vaker over op duurzaam opgewekte energie! Daarmee bedoelen we zonne-energie, windenergie of het hergebruiken van opgeslagen warmte. Zonne-energie en windenergie kennen we! Maar wat is dan het hergebruiken van opgeslagen warmte? En wanneer moeten we over op zulke oplossingen?

Over op duurzame energie

Via windmolens en zonnepanelen wordt energie opgewekt. Dat is een feit! Het jammere eraan is dat een windmolen in de tuin niet echt veel nut heeft. Het ziet er niet uit én je hebt ook nog eens flink wat schaduw overdags. Daarnaast is het niet echt een veilig gevoel als zo een gevaarte in je tuin staat te draaien; stel er gebeurt wat en jij woont toevallig vlakbij die windmolen. Zonne-energie is dan de beste optie. Door zelf stroom op te wekken kun je je energierekening flink inkrimpen. Echter, het verwarmt niet je ketel! Dat doet gas. En het probleem is dat gas nou net de laatste tijd zó verschrikkelijk duur is geworden.

In 2050 een gasloos Nederland

De Nederlandse overheid heeft afgesproken om in 2050 volledig van het gas af te zijn. Dat betekent dat alle woningen aangepast moeten worden. Want gasloos wonen betekent: geen gasfornuizen meer en geen gasketels. Maar wat dan? Hoe ga je je huis warm krijgen? Vrees niet, er zijn namelijk meer dan genoeg opties om gasloos te wonen. Zolang je maar genoeg opties hebt om stroom op te wekken, kun je relatief voordelig gasloos wonen! Je hebt namelijk geen gas nodig om je huis te verwarmen. Het kan ook op andere manieren, namelijk door middel van een warmtepomp, houtkachel of een WKO.

Wat is een WKO?

Een WKO is een Warmte Koude Opslag. Het is een duurzame energiebron welke gebruik maakt van de grond onder je. Je slaat namelijk warmte 30 tot 250 meter onder de grond op! Je slaat ’s zomers warmte op, om deze in de winter te gebruiken. Deze WKO kun je niet alleen gebruiken. Je hebt er wel een warmtepomp bij nodig. Partijen zoals TSE Oplossingen in vloeibare distributie geven aan dat dit één van de meest effectieve manieren is om je huis gasloos te verwarmen. Daarnaast kan een WKO je huis verkoelen! Wist je dat je door gebruik te maken van een WKO, je tot 60% aan verwarmingsenergie en 80% aan koelingsenergie kan besparen?

Uiteindelijk moeten we allemaal over. De belangrijkste vraag die je je kan stellen is, wanneer ga ik over?

Afbeelding
Realisatie nieuw woonzorgcomplex in Zeewolde een stap dichterbij Ingezonden gisteren
Afbeelding
Provincie stelt jaarlijks € 130.000,- subsidie beschikbaar voor het beleefbaar maken van Flevolands erfgoed Ingezonden gisteren
Afbeelding
Inschrijving geopend voor de Avondvierdaagse Zeewolde Algemeen gisteren