Femke Wubbels
Femke Wubbels eigen foto

Femke’s uitdaging: de Jungfrau Marathon voor KiKa

· leestijd 1 minuut Zorg en Welzijn

ZEEWOLDE – De datum van 11 september 2021 staat in de agenda van Femke Wubbels met rood omcirkeld, en de aanloop daarnaartoe eveneens. Samen met 24 ‘KiKa-collega’s’ loopt ze die zaterdag de zwaarst mogelijke marathon: veelal bergop, met in totaal 1830 hoogtemeters. Plaats van handeling: de meer dan lastige Jungfrau, die legendarische berg in de Berner Alpen van Zwitserland. Maatschappelijke betrokkenheid en in de weer voor het goede doel is veel Zeewoldenaren gelukkig niet vreemd, maar wat brengt iemand ertoe om zoiets zwaars op te zoeken?

Femke is in het dagelijks leven werkzaam op de Hogeschool Windesheim, daar waar ze zelf afstudeerde in een kunstopleiding. “Kunst en sport, ja, dat zijn wel de focuspunten die me bezighouden, naast natuurlijk het coördinatorwerk op Windesheim en m’n gezin.” Op de vraag welke sporten dat zijn komt een brede lach: “Zo ongeveer alles behalve voetbal, en dat is dezer dagen natuurlijk wel een heikel puntje. Maar goed, dat is nu eenmaal zo. Lopen? Nee, niet per se het lopen, en al helemaal niet als passie waarvoor alles moet wijken, zoals mensen dat soms kunnen hebben. Maar een marathon lopen, dat was en bleef een soort hartenwens en sportdoel tegelijk, maar dan wel gekoppeld aan een goed doel!”

Dat goede doel moest dan wel weer gekoppeld zijn aan ‘iets met kinderen’. “Ja, dat zit nu eenmaal in me. Kinderen gaan voor, en zeker kinderen die het moeilijk hebben. Ik was al langer bekend met Kika, de stichting Kinderen Kankervrij, en toen ik me ging verdiepen in hun sponsormodel ‘Run for KiKa’ kwam ik al snel tot het besluit: ik ga voor KiKa een marathon lopen.” Op een speciale website is het aanbod aan ‘wereldmarathons’ terug te vinden waar gesponsord kan worden meegelopen voor KiKa. Dat kan dichtbij, bijvoorbeeld op de Veluwe of Texel, maar ook verre bestemmingen horen erbij, zoals de marathons van Tokio of Boston. “Nou, ik wilde het sowieso in het buitenland gaan doen, en liefst eentje die er zijn mocht, een zware. Zo werd het dus een marathon bergop.”

Om het allemaal succesvol te kunnen afronden volgt Femke onder deskundige begeleiding een stevig trainingsprogramma. “Ja, dat moet wel, hè? De bedoeling is om blessurevrij de finish te halen. Vooraf is onderzocht of m’n lichaam het überhaupt aankan, en nu dat sein op groen staat loop ik zeker vijf keer per week, ik oefen ook ‘bergop’, en doe daarbij ook een keer per week krachttraining. Ik heb de hele zomer nog, en in september hoop ik er helemaal klaar voor te zijn. Mijn echtgenoot gaat gelukkig mee als supporter, en de rest van de familie en vrienden kunnen via een app precies volgen waar ik ben. Heel spannend, echt een uitdaging, maar ik heb er zin in!”

Via de link https://www.runforkikamarathon.nl/femke-wubbels-jungfrau-2021 is de webpagina te bereiken waar kan worden gedoneerd als sponsor. “Iedereen kan sponsor zijn, want alle beetjes helpen, groot of klein. We zijn er blij mee, en ik hoop al lopend een flink bedrag voor KiKa bij elkaar te krijgen. Het wordt zwaar, maar ’t is de moeite waard!” 

Femke in KiKa-shirt