Afbeelding
Zeewolde Actueel

Lucas interviewde coronaminister Hugo de Jonge

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – Minister Hugo de Jonge (VWS) heeft woord gehouden. Lucas uit groep 8 van De Regenboog/Christiaan Huygens mocht hem vragen sturen en die heeft de bewindsman keurig beantwoord.

Lucas vroeg De Jonge bijvoorbeeld of hij het vervelend vond steeds weer nieuwe regels in te moeten stellen en of hij hierop weleens nare reacties kreeg. De (CDA-)minister antwoordde hierop dat hij ‘elke nieuwe maatregel vervelend’ vindt. “In de eerste plaats voor de mensen die er last van hebben, natuurlijk. Het is vervelend om te zeggen dat volwassenen niet meer met hun maatjes mochten voetballen, dat je beter afstand kunt houden, ook van mensen die je juist heel graag wilt knuffelen, zoals je oma. Het was ook naar om aan mensen te vragen hun kroeg gesloten te houden, want je weet dat je er iemand mee benadeelt. Dus ja, het was vervelend, vooral voor de mensen zelf.”

De vraag of hij weleens iets grappigs meemaakt op zijn werk, was niet zo moeilijk voor de minister. “Vaak! Wat niet per se heel grappig was, maar wel ontroerend, was toen we konden beginnen met vaccineren in instellingen van gehandicaptenzorg. Van een van de inwoners kreeg ik een heel stevige knuffel, terwijl dat natuurlijk helemaal niet mocht met de coronaregels. Ik vond het zo mooi, omdat het precies aangaf waarom we die mensen juist snel moesten vaccineren: omdat ze niet alleen kwetsbaar voor corona waren, maar tegelijkertijd ook omdat het voor hen nog moeilijker dan voor jou en mij was, om afstand te houden.”

Lucas was ook wel benieuwd hoe een ‘persconferentiedag’ er voor de bekendste minister van dit moment (op Rutte na) uitziet. “Die begint met een belletje met mijn team en dat zijn de directeuren die over corona gaan, de woordvoerder, de speechschrijver, mijn secretaresse en de adviseurs. Dan nemen we alles door wat ik moet weten voor de ministerraad en over welke onderwerpen ik nog met andere ministers moet praten. Daarna overleg ik even snel met mijn speechschrijver en mijn woordvoerder wat we ’s avonds allemaal op de persconferentie gaan zeggen. De uiteindelijke tekst maak ik samen met de speechschrijver en de woordvoerder. De persconferentie is altijd op het ministerie van Justitie en Veiligheid.”

Natuurlijk ontgaat het De Jonge niet wat er allemaal (over hem) op social media wordt geschreven. “Niet iedereen is altijd even blij met de maatregelen die we nemen, dat snap ik ook best. En nee, die reacties zijn niet altijd leuk om te lezen. Tegelijkertijd zie ik dat deze crisis ook het beste in mensen naar boven haalt. Want tegenover die nare berichten staan veel meer berichten van mensen die mij of de collega’s op het departement succes wensen. En dat zijn er zoveel, dat dat meer indruk maakt dan die paar nare berichtjes.”

Lucas wilde ook graag weten wat ‘de grootste angst’ van de minister was. Hierop kreeg hij geen antwoord. “Dat houd ik voor mezelf”, kreeg de Zeewolder basisschoolverlater te horen.