Afbeelding
Zeewolde Actueel

Directeur Mannes Schoppink met prepensioen, hij laat de school met een gerust hart achter

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE - Op zijn stalen ros met zijn stoffen tasje en blonde lokken heb je hem vast wel eens zien fietsen door het dorp. Mannes Schoppink is journalist voor Zeewolde Actueel, vrijwilliger bij de Rotary en de voetbalvereniging en directeur van pcbs De Regenboog aan het Keteldiep. En dat laatste hangt Schoppink aan de wilgen, want na zich jarenlang voor het onderwijs in Zeewolde te hebben ingezet, is het tijd voor zijn prepensioen.

Op een school in ’t Harde is het ooit begonnen in 1978. Na een korte tijd daar, ging hij verder op een school in Soest. “Terugkeren naar het oosten, waar ik vandaan kom, lonkte voor mij heel erg tot ik een baan in Zeewolde voorbij zag komen. Ik kende het dorp niet, maar ik was er blijkbaar vaak langsgekomen via de A28.” Hij startte begin 1987 op De Regenboog als meester van groep 5. “Ik heb hier heel wat gezien en rond 2002 werd ik locatieleider en vanaf 2010 ben ik directeur. Die laatste functie is een hele andere fase. Je bent op een totaal andere manier verantwoordelijk.” En die verantwoordelijkheid heeft hij altijd gevoeld. “Een aantal jaren geleden hebben we ingezet op het verbeteren van de resultaten. Er moest iets gebeuren aan het niveau en dat lukte dankzij de inzet van het hele team.”

Grote stappen
“In 2016 stonden er lokalen leeg”, weet de directeur te vertellen. “Het aantal leerlingen liep terug en we hebben alles op alles gezet om de school levensvatbaar te houden.” En zo is de Christiaan Huygens-afdeling ontstaan waar hoogbegaafde kinderen les krijgen. Zo zijn er nu in totaal zeven groepen met zo’n 175 leerlingen. Schoppink heeft nooit de ambitie gehad om van De Regenboog een hele grote school te maken. “Er waren een paar dingen die ik belangrijk vond. Dat is dat De Regenboog een school van de ouders was dus we werkten met korte lijntjes.” Ook het plezier van de kinderen en goede resultaten stonden voor Schoppink bovenaan het prioriteitenlijstje. “Een fijne sfeer stond voor mij altijd voorop en gelukkig hoorden we vaak dat dit zo was.”

Zodra hij vertelt over zijn hoogtepunten, beginnen zijn ogen te stralen. “Allereerst is dat de digitalisering waardoor er nu met Chromebooks gewerkt wordt. Natuurlijk zitten ze hier niet de hele dag achter, maar zeker tijdens de coronaperiode gaf dit veel mogelijkheden.” Ook het optreden voor koningin Maxima in het kader van Méér Muziek in de Klas in 2016 zal hij niet snel vergeten. En daar komen nog de premières van producties als ‘Tien Torens Diep’ en ‘Achtste-groepers Huilen Niet’ bij (naar de boeken van Jacques Vriens) waar in de aftiteling de naam van de school in de spotlights staat door het meedoen van figuranten van De Regenboog. “Dat vond ik echt prachtig.”

In goede handen
Op 8 april neemt directeur Mannes Schoppink afscheid van de leerlingen en ouders en op 9 april is er nog een samenzijn voor collega’s en oud-collega’s. Een opvolger staat inmiddels al te popelen, namelijk Elske Brouwer uit Urk. Met een gerust hart laat directeur Schoppink alles achter. “Ik ben blij dat ik in deze sfeer afscheid kan nemen en mijn werk de komende weken met een goed gevoel kan overdragen. Elske is iemand met haar eigen frisse ideeën die goed in het team past.” Helemaal van de aardbodem verdwijnt hij niet. Zijn vrouw juf Riët, die hij in 1989 op de school leerde kennen, blijft ook gewoon werkzaam. “Ik blijf ook graag nog op de invallerslijst staan zodat ik nog kan bijspringen als het nodig is. Maar ik durf met zekerheid te zeggen dat De Regenboog een sfeervolle, levensvatbare school is met toekomst en daar ben ik trots op.”