Afbeelding
Stichting AAP

Stichting AAP 50 jaar actief voor exotische dieren in nood

· leestijd 1 minuut Algemeen

ALMERE – Donderdag 14 april is het precies 50 jaar geleden dat Stichting AAP (toen nog Apen Adoptie en Protectie; A.A.P.) werd opgericht. De stichting meldt dat in al die jaren  er zo’n 4850 dieren zijn opgevangen in de opvangcentra van AAP

Zo werden er zeker 1.794 primaten (waarvan 87 chimpansees) en 1.727 andere zoogdieren naar AAP gebracht. Sinds 2016 zijn dat ook grote katachtigen, zoals servals, daarvan zijn er de afgelopen jaren 61 bij AAP opgevangen. Omdat pas halverwege de jaren ’90 werd besloten dat AAP zich ging specialiseren in exotische zoogdieren, staan er ook maar liefst 1.026 reptielen, 292 vogels, 7 amfibieën en een insect genoteerd in de archieven.

Eerst werden allerhande exotische dieren bij de oprichters Okko en Riga Reussien thuis opgevangen. Twee jaar later konden de dieren ruimer behuisd worden in een oude anjerkas in Amstelveen. Inmiddels beschikt AAP over twee grote opvangcentra, sinds 1996 in Almere en sinds 2009 ook in het Spaanse Villena. Daarnaast is de dierenwelzijnsorganisatie in heel Europa actief als voorvechter voor betere wetgeving op het gebied van circusdieren, illegale handel en exotisch huisdierbezit.  

Het doel van AAP is om het leed van exotische dieren in Europa te stoppen. Volgens de stichting is dat de enige manier om het aantal dieren dat opvang nodig heeft drastisch te verminderen. “Hiervoor is vooral nieuwe wetgeving nodig, die helaas ondanks de steun van het grote publiek vaak maar moeizaam tot stand komt. Kleine groepjes tegenstanders blijven zich stug verzetten tegen ontwikkelingen die hun hobby of inkomsten bedreigen. Toch blijft AAP het onvermoeibaar opnemen voor de dieren die daar in het circus, in de handel of in de huiskamer de dupe van zijn. Voor hen blijft AAP opvang aanbieden zolang het nodig is, al duurt het nóg eens 50 jaar”, aldus AAP-directeur David van Gennep, die zich sinds 1981 inzet voor Stichting AAP.

Zelf zien wat stichting AAP zoal doet? Dat kan met een rondleiding door de verschillenden dierafdelingen.

Meer informatie: https://www.aap.nl/