Kleine klapekster
Kleine klapekster Hugo Wieleman

Nationaal Park Nieuw Land sluit ’2021 soortenjaar’ af met 3205 registraties

· leestijd 1 minuut Cultuur

FLEVOLAND – Al in juni slaagde Nationaal Park Nieuwland, met dank aan vele vrijwillige waarnemers, om in het ‘2021 Soortenjaar’ ook echt minimaal 2021 soorten planten, dieren, mossen en paddenstoelen te registreren via waarneming.nl. Met 3205 verschillende soorten op de teller kwam op 31 december met succes een einde aan deze bijzondere uitdaging.

Het jongste Nationale Park van Nederland, dat onder meer de Oostvaardersplassen en de Marker Wadden omvat, besloot om in het tweejarig bestaan te zoeken naar alle levende soorten, van dieren, planten, mossen, paddenstoelen tot ‘leven op microniveau’ zoals bodem- en waterdiertjes en insecten. In april zaten de waarnemers al op de helft. De ontdekking van de 2021-ste soort, watergras, door waarnemer en tevens soortenspecialist Peter Wetzels, werd eind juni 2021 geregistreerd. Ondanks dat de verwachtingen niet hoog gespannen waren is met de telling van 3205 soorten de doelstelling van 2500 soorten ruimschoots gehaald.

“De rijke zeeklei van de Flevopolder biedt weliswaar voedsel in overvloed, maar doorgaans minder variatie in soorten, licht boswachter Hans-Erik Kuypers toe in zijn blog, “dit zien we bijvoorbeeld terug in aantal plantensoorten. Een paar soorten doen het extreem goed, maar laten vaak weinig ruimte voor andere planten. In Flevoland spreken we dan vaak van bio-massaliteit, veel van weinig. Dat betekent overigens niet dat we geen zeldzame soorten hebben en dat er alleen maar brandnetel groeit op de van nature voedselrijke grond. Plantensoorten als rode ogentroost en moerasandijvie zijn elders in Nederland en Europa zeldzaamheden. We komen ze hier juist in grote aantallen tegen.”

Dat het Nationaal Park Nieuw Land, bestaande uit de Lepelaarplassen, Oostvaardersplassen, De Marker Wadden en een groot deel van het Markermeer, vooral bekend en geliefd is vanwege de vogels is komt ook duidelijk naar voren in de eerste registraties. Kuypers: “Het is niet een ree of een vos, maar een meerkoet die op 1 januari 2021 in de ochtend wordt genoteerd. Op die eerste dag van het jaar werden meer dan 90 vogelsoorten waargenomen en vastgelegd. Een nieuwjaarsdag waarin veel vogelaars op pad gingen om gewone, maar ook hele bijzonders soorten, zoals de bruine boszanger, roerdomp en de klapekster waar te nemen.”

De zeearend is en blijft het icoon voor het Nationaal Park. Met 3262 waarnemingen werd deze vogel het vaakst geregistreerd, gevolgd door een veel minder bekende relatief nieuwe vogelsoort: De cetti’s zanger. Deze werd 3240 keer geregistreerd. Op 20 december werd de laatste vogelsoort aan de lijst toegevoegd (nr. 254): De witbuikrotgans. Als allerlaatste soort voegde Ton Eggenhuizen op 31 december 20:45 uur de cyphoderia ampula aan de reeks van 3204 soorten toe, een eencellige, die in het water ‘zweeft’.

Volgens Boswachter Kuypers heeft de telling een ontzettend leuk jaar met een bijzondere uitdaging opgeleverd. “Maar vooral ook verwondering over de aantallen verschillende soorten en betrokkenheid van het enorme aantal waarnemers en actieve natuurliefhebbers (zo’n 2800) die mee hebben gedaan met het verzamelen van de puzzelstukjes.”

Meer info: https://waarneming.nl/bioblitz/bioblitz-nationaal-park-nieuw-land-2021soortenjaar/

Afbeelding
Open dag bij Manege Zeewolde Ingezonden 29 apr, 17:27
Afbeelding
Jarig Staatsbosbeheer biedt jarig Zeewolde nieuwe 'Van Boom tot Bos wandeling' aan in Horsterwold Algemeen Instagram 29 apr, 17:02
Afbeelding
Boekpresentatie over omgekomen piloot 'Lenny' Werner die nooit werd gevonden Algemeen Instagram 29 apr, 13:00