Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Leergeld Randmeren wil alle kinderen mee laten doen

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE ā€“ Leergeld Randmeren wil dat alle kinderen mee kunnen doen. De financiĆ«le achtergrond van ouders mag daarbij geen beletsel zijn. Els van den Noort is namens Zeewolde bestuurslid, Marian van Velzen intermediair. De twee vertellen over Leergeld in het algemeen en het project ā€˜Huiskamerā€™ in het bijzonder.

Grote behoefte

Als ouder heb je er alles voor over dat je kind mee kan doen. Maar soms reikt dat ā€˜allesā€™ niet zo ver. Hoe kan je kind dan meedoen met een excursie, sport, kunstzinnige vorming of muziekonderwijs? Leergeld (bedoeld voor kinderen van 4 tot en met 18 jaar) kan in dat geval onder meer helpen door contributies over te nemen of sportschoenen en/of sportkleding te bekostigen. Maar er is veel meer mogelijkā€¦ Leergeld Randmeren heeft afdelingen in de drie gemeenten van Meerinzicht (Ermelo, Harderwijk en Zeewolde) en in Putten. De afdeling Zeewolde werd in mei 2019 opgericht. ā€œDe gemeenten hebben ons gevraagd dit op te zettenā€, vertelt bestuurslid Els van den Noort. ā€œIn al die gemeenten was er behoefte aan, omdat we juist ook preventief werk kunnen doen.ā€ Al snel na de start van Leergeld brak de coronapandemie uit, waardoor het niet gemakkelijk was gericht te werken aan naamsbekendheid. ā€œWe weten dat er in Zeewolde behoefte is aan Leergeld en toch blijven de aanvragen achterā€, knikt Marian van Velzen, die als intermediair namens de stichting bij ouders op bezoek gaat. ā€œWeet men ons misschien niet te vinden of is de drempel te hoog? In ieder geval hebben we ruimte, er kan veel meer.ā€ Door bij mensen thuis op bezoek te gaan hoort en ziet Marian veel meer dan via een telefoongesprek of een ingevuld vragenformulier. ā€œHet kind heeft bijvoorbeeld iets groots nodig, zoals een fiets. Leergeld kan een goede tweedehands fiets organiseren, maar vaak is er meer nodig: sport, muziekles of zelfs kleding. We kunnen niet alles oplossen, maar mensen wel doorverwijzen naar Het Vraaghuis of andere instanties.ā€ Leergeld is eveneens in staat waar nodig maatwerk te bieden, benadrukt Marian. ā€œZo was ik eens bij een gezin met een zorgelijke thuissituatie. Nu had het kind baat bij therapie bij een bepaalde instantie en moeder kon dat niet betalen. Leergeld kon niet helemaal bijspringen, maar we wisten wel te regelen dat Kinderhulp Nederland voor aanvulling zorgde.ā€ Els: ā€œDaarom is het zo belangrijk dat instanties naast elkaar werken en niet tegenover elkaar, allemaal in het belang van het kind.ā€ 

Huiselijkheid

Dankzij de landelijke gelden van het NPO (Nationaal Programma Onderwijs) kon Leergeld ā€˜na coronaā€™ het project ā€˜Huiskamerā€™ bekostigen. Locatie is De Omloop op de eerste verdieping van Open Haven, het tijdstip elke donderdagmiddag van drie tot vijf. Het gaat om een groepje van (gemiddeld) tien basisschoolkinderen van groep 6 tot en met 8. Els geeft helder aan dat het niet gaat om ā€˜bijles en het uitvoeren van handelingsplannenā€™. ā€œMaar we willen kinderen wel helpen bij iets wat ze moeilijk vinden, zoals begrijpend lezen of redactiesommen bij rekenen. Een stukje structuur bijbrengen kan eveneens heel helpend zijn. Daarnaast gaat het zeker om huiselijkheid, we nemen als het ware het kopje thee van thuis over. Hoewel het ongedwongen moet blijven, is het zeker de bedoeling dat kinderen echt iets leren. Dat verwachten ouders ook van ons. En het moet om een bepaalde periode gaan, bijvoorbeeld tussen twee vakanties in.ā€ Els hoopt dat basisscholen in Zeewolde mee blijven denken met Leergeld. ā€œWe willen ze beslist niet opzadelen met meer werk, laat dat duidelijk zijn. Ze hoeven ook geen onderzoeken voor ons te doen, maar alleen maar goed kijken naar hun leerlingen. Wellicht dat wij dan ondersteuning kunnen bieden.ā€ Voor meer info: 06-14467272 / zeewolde@leergeldrandmeren.nl. Tevens kunnen vrijwilligers zich hier aanmelden om op donderdagmiddag te helpen bij ā€˜Huiskamerā€™-project. 

Cheque

Leergeld Randmeren mocht vrijdagmorgen 9 december de gemeentelijke cheque van 500 euro ontvangen uit handen van ā€˜Classicā€™ Mike Kastrop, Zeewolder ā€˜Topondernemer 2022ā€™ (zie foto). 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Realisatie nieuw woonzorgcomplex in Zeewolde een stap dichterbij Ingezonden 52 minuten geleden
Afbeelding
Provincie stelt jaarlijks ā‚¬ 130.000,- subsidie beschikbaar voor het beleefbaar maken van Flevolands erfgoed Ingezonden 55 minuten geleden
Afbeelding
Inschrijving geopend voor de Avondvierdaagse Zeewolde Algemeen 1 uur geleden