Afbeelding
Eigen foto

Monument Verloren Parel: belangrijk dat het er komt

· leestijd 2 minuten Algemeen Instagram

ZEEWOLDE - De realisatie van het herdenkingsmonument voor stil geboren kinderen ‘Verloren Parel’ op de algemene begraafplaats van Zeewolde komt steeds een stuk dichterbij. 

Voor Nancy Polderman uit Zeewolde is het heel belangrijk dat het monument Verloren Parel er komt. “Veertien jaar geleden hebben mijn man en ik een kindje verloren na een zwangerschap van ruim 19 weken”, vertelt ze. “Het zou ons vierde kindje worden, waar we heel bewust voor gekozen hadden, omdat een van onze andere kinderen leed aan een energiestofwisselingsziekte en zorg intensief was.” 

Beladen dag

Helaas mocht het niet zo zijn. “Bij tussentijdse controle bij de verloskundige bleek het hartje van ons kindje niet meer te kloppen. In het ziekenhuis moest ik alsnog bevallen van ons overleden kindje. Het enige wat we na thuiskomst hadden was een mand met cadeautjes die we in de loop van de zwangerschap al hadden gekregen. We merkten dat (begrijpelijk) het leven voor iedereen om ons heen weer snel gewoon doorging. Voor ons stond de tijd toen echt wel stil. Je kijkt uit naar de geboorte van nieuw leven en opeens in het er niet meer. Toch gaat met een gezin van drie kinderen ook het leven al gauw weer door, maar natuurlijk met het nodige verdriet. Na een jaar weet niemand om je heen meer dat die dag in april een beladen dag is terwijl dat voor ons na al die jaren nog steeds wel zo voelt.”

Schuldgevoel

Bijna vier jaar geleden moest het gezin Polderman ook afscheid nemen van zoon Tim, die aan een zeldzame energiestofwisselingsziekte leed. Tim werd 17 jaar. “Op de begraafplaats hebben wij voor hem een mooi plekje gemaakt met een mozaïekplaat op zijn graf met daarin al zijn hobby’s (Feyenoord en Formule 1). Nu er voor Tim zo’n mooie gedenkplek is en voor onze andere zoon niets is, voelt dat niet goed. Bijna een soort schuldgevoel. Toen ik dan ook de gelegenheid kreeg om samen met Erik, Wilma en Simon dit mooie project te gaan realiseren, heb ik dat met beide handen aangepakt. Voelt nu al heel fijn dat er straks een mooie plek zal zijn om onze zoon te kunnen gedenken. Ikzelf ervaar het bij Tim als erg fijn om een plek te hebben waar je heen kunt gaan en even heel bewust stil te staan bij alle mooie gedachtes aan hem.”

Troost

Nancy hoopt en wenst dan ook dat meer ouders troost zullen vinden bij het monument en misschien andere mensen met gelijke ervaring te kunnen ontmoeten. “Omdat er zo weinig over gesproken wordt, heb je ook vaak het idee dat je de enige bent, maar sinds ik met dit project bezig ben en erover vertel, verbaas ik mij hoeveel mensen hetzelfde is overkomen. Het maakt ook niet uit of het een maand geleden is of dertig jaar dat je een kindje hebt verloren; we hopen dat iedereen hier troost kan vinden.”

Wil je ook je verhaal kwijt over jouw verloren parel? Mail naar info@verbondeninverlies.nl. Donaties zijn welkom op Regiobanknr NL 76 RBRB 8837 1448 65. tnv Stichting Verbonden in Verlies.