Afbeelding
Eigen foto

Toeslagenouder Mariëlle: ‘Dagelijks nog geconfronteerd met oude cases’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE - In heel Nederland zijn er zo’n 60.000 gedupeerden van de toeslagenaffaire en ook in Zeewolde zijn er ouders die hiermee te maken hebben. Eén van hen, Mariëlle, deed haar verhaal in de lokale radio-uitzending van Van de Beek Draait Door.

Tijdens de internationale vrouwendag was er ook aandacht voor de toeslagenaffaire. Er was een demonstratie bij het Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen in Utrecht, georganiseerd door Stichting Herstel Ongekend Onrecht. “Wij hebben daar met veertig vrouwen even laten weten wat er nou daadwerkelijk aan de hand is.” De situatie is immers schrijnend. “Veel mensen staan zelfs nog in de wacht voor de eerste integrale beoordeling.”

Het verhaal speelt bij Mariëlle (moeder van drie kinderen) al vanaf 2009-2010. “Allereerst krijg je de stempel ‘fraudeur’. Vervolgens kom je in een doolhof, ontvang je op een gegeven moment een blauwe brief en kom je eigenlijk alleen maar verder in de schulden.” Tweeënhalf jaar geleden werd er aangegeven dat het niet haar schuld is. Maar de erkenning en tegemoetkoming laat op zich wachten. “Er wordt een ontmoedigingsbeleid ingezet”, geeft ze aan, maar “mensen snakken naar rust. Het is een heel slechte film. Na een excuus wordt het gewoon weer bij je neergelegd en mag je het zelf weer gaan uitzoeken.”

Lotgenotengroep

Mariëlle wordt nog “dagelijks geconfronteerd met oude cases”. Terwijl ze had gedacht dat die stress haar ontnomen zou zijn. Ze hoopt nu in contact te kunnen komen met mensen die hetzelfde meemaken als zij en is om die reden een lotgenotengroep gestart: Lotgenoten Toeslagenaffaire Zeewolde en Omstreken. “Ik hoop dat mensen elkaar weten te vinden en weten dat ze niet alleen zijn. Want we schrijven allemaal hetzelfde boek, maar we hebben allemaal een ander hoofdstuk.”

Mensen die in contact willen komen met Mariëlle kunnen een mail sturen naar redactie@lokaleomroepzeewolde.nl of een een bericht sturen via WhatsApp (+31 85 06 40 737).

Dit dossier betreft een samenwerking tussen Lokale Omroep Zeewolde en Zeewolde Actueel.