Afbeelding
Foto: Saskia Engels

Maike’s wens ‘iets met muziek’ vervuld

· leestijd 1 minuut Zorg en Welzijn

ZEEWOLDE - De 95-jarige Maike Jonker houdt van muziek. Vroeger speelde ze samen met haar echtgenoot trompet en hoorn in een muziekkorps. Dat deed ze vol passie. Dankzij de inzet van Saskia Engels, die als vrijwilligster bij Coloriet wensen van bewoners vervult, kon Maike onlangs weer even een-op-een genieten van muziek. 

Maike is opgegroeid in Veendam. Daar heeft ze haar man ontmoet bij de plaatselijke muziekkorps en samen hebben ze twee dochters gekregen. Ze is gek op haar dochter Annet waar ze vroeger ook altijd mee op vakantie ging. Gelukkig woont Maike sinds vier jaar bij Coloriet in Zeewolde, dichtbij haar dochter. Annet gaat elke dag bij haar moeder langs om te wandelen. Saskia: “Het grappige is dat als Maike zich goed voelt ze weer Gronings gaat praten.” Ondertussen heeft ze twee kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. Vanwege een vergevorderd stadium van Alzheimer herkent Maike ze helaas niet, maar geniet ze wel als ze op bezoek komen.

De ziekte Alzheimer maakt ook dat Maike snel afgeleid en erg onrustig is. Ze loopt de hele dag over de afdeling van het wooncomplex De Ankh. Maar van muziek, waar ze zo van houdt, wordt ze rustig. En dus ging Saskia aan de slag om de wens van Maike om nog eens ‘iets met muziek’ te doen, te vervullen. Dochter Annet gaf aan het vooral klein te houden “omdat mijn moeder niet zo goed meer tegen veel prikkels kan.” 


Foto: Saskia Engels 

Na een zoektocht met veel bellen en informeren kwam Saskia uit bij Truus Strobos. “Truus kende ik al via onze gezamenlijke hobby: Poprockkoor Zeewolde. Doordat we aan de praat raakten over de wensen vertelde ze dat zij op dagopvang Oase (ook Coloriet) voor thuiswonende dementerende ouderen verschillende dingen doet, zoals liedjes zingen, spelletjes spelen en wandelen, enz. Omdat Truus met pensioen is en veel energie en tijd heeft, mag ze graag mensen helpen waar ze kan en wilde ze ook aan deze wens bijdragen.”

Een afspraak was dan ook snel gemaakt. Dochter Annet was er uiteraard ook bij. Maike was blij verrast dat er zoveel mensen voor haar aanwezig waren. Om rust te creëren ging het groepje naar de kamer van Maike. Saskia: “Omdat Truus ervaring heeft met omgaan met mensen met dementie en Alzheimer, ging alles heel soepel. Eerst maakte ze een praatje wie ze was en wat we kwamen doen en al gauw werd er gezongen: Ja zuster, nee zuster, zakdoekje leggen, er zaten twee motten, Koffie, koffie, lekker bakkie koffie!”


Foto: Saskia Engels

“Ook had Truus attributen meegenomen om de liedjes inzichtelijker te maken. Maike vond alles geweldig. Soms zong ze mee en kende ze de tekst en soms klapte ze alleen maar. Ze genoot en daar ging het om. Ze vertelde de hele tijd dat Truus zo mooi kon zingen en dat ze het leuk vond. Na een uurtje kon je merken dat de koek op was. Na nog een paar foto´s maken gingen we allemaal met een lach en goed gevoel naar huis. Truus heeft zelfs afgesproken dat ze nog zeker een paar keer aan zal komen om weer te zingen. Geweldig toch? Op naar de volgende wens!”


Foto: Saskia Engels

Afbeelding
Realisatie nieuw woonzorgcomplex in Zeewolde een stap dichterbij Ingezonden gisteren
Afbeelding
Provincie stelt jaarlijks € 130.000,- subsidie beschikbaar voor het beleefbaar maken van Flevolands erfgoed Ingezonden gisteren
Afbeelding
Inschrijving geopend voor de Avondvierdaagse Zeewolde Algemeen gisteren