Afbeelding
Foto: Rob Kleering van Beerenbergh

OV-ambassadeur Jan Mons stelt reiszelfstandigheid als primair doel

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE — Jan Mons (74) is een gepassioneerd ov-ambassadeur, en hij is van mening dat veilig en gemakkelijk reizen met het openbaar vervoer voor iedereen mogelijk moet zijn. Daarom geeft hij 55-plussers uitleg over het reizen met trein en bus. Sinds kort is dat persoonlijk maatwerk, in de vorm van een driedelige cursus, ook in Zeewolde.

Het op deze manier promoten van ov-gebruik door ouderen is een initiatief van de provincie Overijssel; Gelderland en Flevoland sloten zich later daarbij aan. De provincie Overijssel liet de organisatie van dit ov-werk over aan de YMCA. Dat lijkt op het eerste gezicht een merkwaardige combinatie. Hoe kwam die connectie tot stand? “Dat is een goeie vraag”, begint Jan Mons, “en ik vroeg het me ook af, toen ik daar op sollicitatiegesprek kwam. Het zit zo: YMCA organiseerde voor de provincie allerlei vormen van jeugd- en jongerenwerk, en deed dat goed. Voor het ov-gebeuren was bij de provincie eigenlijk te weinig menskracht om dat goed uit te voeren, en zo kreeg de YMCA het verzoek: ‘willen jullie dat ov-werk er niet bij doen?’ Het was allemaal nog klein, en YMCA stemde toe. Zo werd YMCA de wervende en organiserende schakel tussen de provincie en de ov-ambassadeurs.” 

De organisatie rond het provinciebreed werven en uitrusten van ov-ambassadeurs is inmiddels behoorlijk omvangrijk geworden, en behelsde aanvankelijk voorlichting aan grotere groepen. “Afdelingen van ouderenbonden bijvoorbeeld, zoals de PCOB, leek het voor hun leden een goede zaak om goed geïnformeerd te zijn over het gebruik van het ov, en zo heb ik daar vaak m’n zegje kunnen doen.” 

Reiszelfstandigheid bewerkstelligen

Maar de manier van voorlichten lijkt nu te verschuiven naar meer maatwerk, in de vorm van deze driedelige cursus. Is er een reden voor die verschuiving? “Jazeker!”, bevestigt Mons. “Kijk, de doelgroep wordt vooral gevormd door mensen die in hun werkzame leven gewend waren zich per auto te verplaatsen, en nu, op leeftijd, niet meer kunnen, durven of mogen rijden, om wat voor reden dan ook. Onbekendheid met openbaar vervoer is dan vaak een hindernis om dat als alternatief te omarmen, maar is die hindernis eenmaal genomen, dan gaat er een wereld voor je open: je kunt je weer helemaal zelfstandig verplaatsen. Dát is het primaire doel van de ov-ambassadeur: reiszelfstandigheid bewerkstelligen. Goed voor je zelfvertrouwen!”

Voorlichtingsbijeenkomst

De cursus wordt door twee ov-ambassadeurs gegeven, via twee voorlichtingsbijeenkomsten in het gebouw van de bibliotheek aan de Kerkstraat, en één ‘praktijkles’, een proefreisje. “We leggen eerst persoonlijk contact, bevragen de mensen en brengen in kaart wat iemand wel of niet weet, wel of niet computervaardig is enzovoort, en zo ontstaat per persoon dan een beeld van wat nodig is. Tijdens de eerste bijeenkomst laten we van alles zien over het ov: van iets simpels als ‘hoe zien tegenwoordig de treinen en bussen eruit’, tot ‘wat is een ov-chipkaart, wat is in- en uitchecken precies, hoe moet dat met meer dan één vervoersaanbieder’, enzovoort. Op de tweede bijeenkomst herhalen we dat kort, we checken of de informatie aankwam, en dan komt het echte reizen al wat dichterbij met de vraag ‘hoe kom ik nu van A naar B, hoe plan ik een reis?’. Voor wie dat wil helpen we met het installeren van een app op de smartphone. Het echte plannen van een reis en de verschillende manieren waarop dat kan nemen we uitvoerig met de mensen door, zodat we goed voorbereid zijn als we beginnen met het echte werk, het proefreisje.” 

Proefreisje

Hoe gaat dat in z’n werk, zo’n proefreisje? “We spreken bijvoorbeeld af bij een bushalte, en werken dan samen de geplande reis af. Met de bus naar een treinstation in de buurt, dat ligt voor de hand. Harderwijk is dichtbij voor Zeewoldenaren, dus hou dat maar even aan. Dan per trein bijvoorbeeld naar Amersfoort, daar een beetje rondkijken, en na verloop van tijd hetzelfde traject weer terug. Zo wordt het een aangenaam én leerzaam uitje, want alle belangrijke momenten komen voorbij. Het klinkt simpel, en dat is het eigenlijk ook, maar je moet het meemaken om daar achter te komen. Daar nodigen we hartelijk voor uit!”

Cursusdagen

Op donderdag 9 en donderdag 16 november vinden in de bibliotheek aan de Kerkstraat de twee informatiebijeenkomsten ‘Reizen met het ov’ plaats. Aansluitend is op donderdag 23 november het proefreisje gepland. Aanmelden voor de cursus is noodzakelijk, en kan telefonisch via 038 – 454 01 30. “De ambassadeurs houden ook regelmatig inloopspreekuur in Het Vraaghuis aan de Stevinweg”, besluit Jan Mons. “We geven daar graag de nodige informatie, en opgeven voor de cursus is daar ook mogelijk. Aanbevolen, want een keertje meemaken, dat is de beste kennismaking. Erváár het ov!”