Afbeelding
Foto: Eigen foto

Naut Smetsers loopt ‘Muskathlon’ voor het goede doel, in Ghana!

· leestijd 1 minuut Algemeen Instagram

ZEEWOLDE - Sportief geld inzamelen voor een goed doel, dat kan via veel stichtingen en instellingen die speciaal daartoe zijn opgericht. Compassion Nederland is een christelijke kindsponsororganisatie, die voor dat doel de ‘Muskathlon’ in de arm genomen heeft: een reisorganisatie die opkomt tegen extreme armoede, vervolging en mensenhandel.

Op de website staat het kort en bondig: “De Muskathlon is een beweging voor recht. In een traject van meerdere maanden staan drie zaken centraal: sport, fondsenwerving en gerechtigheid. Je hoeft absoluut geen topsporter te zijn om mee te doen. Samen reizen we naar de frontlinie om te helpen én om ons hart te laten raken.” Dat sprak Zeewoldenaar Naut Smetsers dusdanig aan dat hij, op aansporing van een vriend, zich inschreef en een geweldige uitdaging aangaat: in het Afrikaanse Ghana een halve marathon lopen om daarmee het streefbedrag van € 10.000, -- binnen te halen.

Naut is 17, juist scholier-af met een kersvers havo-diploma op zak, en beleeft een tussenjaar waarin hij veel aan het werk is, maar ook veel vrije tijd heeft. “Wat ik hierna ga doen weet ik nog niet precies”, vertelt hij, “maar ik wil wel iets gaan doen wat met sport te maken heeft, want dat ligt me wel.” De reis naar Ghana staat gepland voor oktober van dit jaar. Hij heeft dus nog even de tijd. Op de vraag waarom het een halve marathon gaat worden geeft hij doordacht antwoord. “Zo’n Muskathlon is een behoorlijke sportieve uitdaging”, legt hij uit, maar echt wel haalbaar als je je goed voorbereidt én nadenkt over wat je gaat doen. Als je je inschrijft heb je de keuze tussen wandelen, hardlopen of mountainbiken. Nou, hardlopen deed ik al, dus die keuze was niet moeilijk.”

Maar wordt het een halve, een hele of anderhalve marathon? “Hier in Nederland een hele marathon lopen, dat zou best lukken, maar Ghana is heel warm en heel vochtig. Wel even wat anders, dus! Ik dacht: laat ik het maar niet overdrijven. Vandaar dat ik gekozen heb voor de halve: 21 kilometer.”

Naut hoopt met zijn actie het streefbedrag te gaan halen, met welwillende hulp van iedereen die dit goede doel een warm hart toedraagt. “Geen klein bedrag”, geeft hij toe, “maar ik hoop dat veel mensen mijn doneer-pagina gaan bezoeken. Een bedrag doneren kan, maar een kind sponsoren, die mogelijkheid is er ook. Dan tikt het aan, want dan schiet mijn teller ineens met 1000 euro omhoog. Zou fijn zijn…”

Naut krijgt tijdens de achtdaagse reis naar Afrika ook gelegenheid om zelf de projecten te bekijken die met sponsorgeld zijn opgezet. “Zo zie je waar je het voor doet, en waar het naar toe gaat. Fijn idee om twee vliegen in één klap te slaan: ik hou van sporten en een uitdaging, en tegelijk biedt het aangaan van die uitdaging hulp aan anderen, de allerarmsten. Mooi, toch?”

Doneren kan via www.muskathlon.nl/deelnemers/ghana-2023-naut-smetsers


Eigen foto