Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Weer flink wat meer adressen bij 27e kerstpakkettenactie IDPZ

· leestijd 1 minuut Algemeen Instagram

ZEEWOLDE – Bij in totaal 335 adressen van mensen die rond of misschien wel onder het sociaal minimum moeten leven werd vrijdagavond 22 december een kerstpakket bezorgd, 27 meer dan in 2022. De organisatie was voor de 27e keer in handen van het Interkerkelijk Diaconaal Platform Zeewolde (IDPZ). Ook dit jaar waren de tassen gevuld met luxe producten als brood, boter, soep, koffie, hagelslag, chocolaatjes, nootjes, koekjes enz. Voor gezinnen was er een grote tas, voor één- en tweepersoons huishoudens een iets kleinere anders gekleurde.

Handen uit de mouwen

De grote actiedag was vrijdag 22 december. Op die dag was het een en al bedrijvigheid in kerkcentrum Open Haven. Veel marktgangers (de markt werd in verband met Zeewolde Winterworld op het Horsterplein gehouden) kwamen al in de loop van de morgen even naar binnen om hun producten af te leveren. Op twee na ondersteunden alle Zeewolder basisscholen dit jaar de actie, evenals RSG Levant. “Als gemeente ondersteunen wij graag deze prachtige actie”, stond donderdag in een persbericht van de gemeente Zeewolde te lezen. Burgemeester Gerrit Jan Gorter, alsmede de wethouders Erik van de Beld en Helmut Hermans voegden de daad bij het woord en kwamen vrijdag voor een paar uurtjes langs om hun handen eveneens uit de mouwen te steken. Vanuit de gemeente kwam er verder een brief in het pakket over de witgoedregeling en een flyer met daarop alle regelingen waar de ontvanger van het kerstpakket mogelijk aanspraak op zou kunnen maken. Vrijdagmiddag verdeelden de medewerkers van de ‘kerstpakkettenclub’ van de IDPZ (de gezamenlijke diaconieën van de kerken) de binnengebrachte spullen over de in totaal 335 tassen. Hierbij werd er respectvol omgegaan met ieders achtergrond. Zo zat er voor moslims bijvoorbeeld geen wijn en ook geen varkensvlees in het pakket. Er konden ook bonnen in de pakketten zitten, zoals een bon voor de slager, de visboer of de snackbar.

Verkeersregelaars

Vrijdagavond werden de pakketten rondgebracht in het dorp en in een enkel geval in het buitengebied. Hiervoor waren weer andere betrokken vrijwilligers opgetrommeld. Ook de Rotaryclub gaf daarbij acte de présence (het IDPZ is een van de drie goede doelen bij de Nieuwjaarsduik van de plaatselijke serviceclub). Op de Open Hof, achter Open Haven, stonden verkeersregelaars om de distributie letterlijk in goede banen te leiden. De pakketten stonden klaar in de kapel van het kerkcentrum. Lijsten met namen van de chauffeurs gaven aan hoeveel tassen er mee moesten (‘vier groot en vijf klein’ of bijvoorbeeld ‘drie groot en zes klein’). Rond 20.00 uur vertrok de 31e en laatste volgeladen auto. De bezorgadressen waren bekend bij de diaconieën, de AKZ, Voedselbank De Kostmand en de MDF. Wederom liet de kerstpakkettenclub onder leiding van Jan te Rietstap en Tiny Schor vrijdag zien oog en oor te hebben voor de kwetsbaren in de samenleving. Het is jammer dat het nodig is, maar veel mensen die het wat ‘minder breed’ hebben waren ontzettend blij en dankbaar met en voor het pakket dat zij ontvingen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding