De verantwoordelijke wethouders Steven Scheffer en Erik van de Beld.
De verantwoordelijke wethouders Steven Scheffer en Erik van de Beld. Foto: Zeewolde Actueel

College wil Meermin afstoten en Open Haven aankopen

· leestijd 2 minuten Algemeen Instagram

ZEEWOLDE – De Meermin is hard aan renovatie toe, iets wat eveneens geldt voor Open Haven. Als het aan het college van B en W ligt, gaat de gemeente eerstgenoemd gebouw helemaal afstoten en het tweede aankopen. Hierdoor zou er in samenwerking met diverse partners gebouwd kunnen worden aan een Maatschappelijk Centrum Zeewolde (MCZ), een laagdrempelige plek waar een lokaal team van professionals de inwoners kan ondersteunen bij allerlei vragen. En plek waar inwoners direct kunnen binnenlopen en worden geholpen door de juiste organisatie. En waar er op zondag ‘gewoon’ kerkdiensten kunnen blijven worden gehouden.

Meer ruimte

De huidige welzijnslocatie ‘De Meermin’ heeft dringend renovatie nodig en zou daarnaast voor het van aanbieden van activiteiten meer ruimte moeten hebben. Twee jaar geleden presenteerde het toenmalige college van B en W hiervoor reeds een plan, maar dat werd mede vanwege de hoge kosten afgeschoten door de gemeenteraad. Alleen Leefbaar Zeewolde stond hierbij achter haar eigen wethouder Steven Scheffer, die als verantwoordelijk wethouder optrad. Met kerkcentrum Open Haven moet eveneens iets gebeuren. De Vrijzinnige Geloofsgemeenschap Flevoland verdween reeds uit het gebouw, de R.K. parochie Sterre der Zee is sterk vergrijzend en de Protestantse Gemeente Zeewolde voelt eveneens wel dat er meer partijen nodig zijn om de steeds stijgende kosten nog op te kunnen hoesten. Daarbij komt dat er volgens de verschillende kerkbesturen doordeweeks veel meer zou kunnen en moeten gebeuren in het ooit als ‘dorpshuis met een toren’ geprofileerde gebouw, waardoor er op die wijze wat meer vet op de botten zou komen.

Sociaal domein

De gemeenten Ermelo, Harderwijk en Zeewolde, de zogenoemde EHZ-gemeenten, schreven verder gezamenlijk een nota voor het sociaal domein. Daarin kwam de wens naar voren een samenleving te creëren waarin mensen kunnen zorgen voor elkaar én voor zichzelf, vanuit het idee dat iedereen mee kan doen én men elkaar helpt. Een concrete uitwerking hiervan is het organiseren van een plek waar inwoners binnen kunnen lopen met vragen op sociaal-maatschappelijk gebied. Een lokaal team zou er vervolgens voor kunnen zorgen dat die vragen worden opgepakt en/of beantwoord door de juiste organisatie. Het gaat daarbij om een ‘brede toegang’ waarachter veel organisaties zitten die met elkaar samenwerken.

Scenario’s 

Om te komen tot zo’n brede toegang werden er door de gemeente Zeewolde drie scenario’s opgesteld. Scenario 1 betreft de renovatie van De Meermin. Het huidige gebouw aan het Kerkplein wordt hierbij gerenoveerd en uitgebreid. In het gebouw is er beperkt ruimte voor uitbreiding van activiteiten in de toekomst. Een aanvullend scenario zou het mogelijk maken verder uit te breiden. In scenario 2 wil de gemeente Open Haven aankopen, als de kerkbesturen tenminste aangeven tot verkoop over te willen gaan. Doordeweeks wordt het gebouw dan gevormd tot een ‘Maatschappelijk Centrum Zeewolde’. Dit in combinatie met kerkelijke activiteiten en diensten. Scenario 3 combineert De Meermin en Open Haven. De Meermin wordt in dat geval behouden en gerenoveerd. Aanvullend worden er dan extra ruimtes gehuurd binnen Open Haven.

Het Trefpunt

De voorkeur van het college gaat naar scenario 2. Open Haven bevindt zich in het centrum van Zeewolde en is goed bereikbaar, is daarbij de achterliggende gedachte. De samenwerking met het kerkcentrum (dat ‘Het Trefpunt’ als nieuwe naam zou krijgen) biedt kansen op het gebied van maatschappelijke zorg, facilitaire zaken, programmering en activiteiten. Het herbestemmen van Open Haven wordt verder gezien als een duurzame oplossing die past binnen de ambities van de gemeente. In mei 2024 neemt de gemeenteraad een besluit over een verder uit te werken scenario. De plannen kunnen daarna ook een vervolg krijgen. Inwoners zullen eveneens betrokken worden bij de inrichting en programmering van het centrum.

Kwartfinale tegen Polen
Myrthe van der Veer Europees Kampioen Taekwondo 2024 Sport Instagram 15 uur geleden
Afbeelding
Tulpen Kunst Route open tot en met 4 mei / andere routes Tulpenroute dicht Ingezonden 15 uur geleden
De eerste hindernissen staan al op het parcours; de atletiekbaan
Zeewolde Kruist de Buizen race nadert! De eerste hindernissen staan klaar. Algemeen Instagram 17 uur geleden