Jan Klop, voorzitter van Voedselbak De Kostmand
Jan Klop, voorzitter van Voedselbak De Kostmand Foto: Zeewolde Actueel

Voedselbank De Kostmand ongewild niet meer weg te denken uit Zeewolde

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Bestuur en vrijwilligers van Voedselbank De Kostmand hebben zaterdagochtend 16 september een gezellig samenzijn. Voorzitter Jan Klop is blij dat zijn mensen elkaar in informele zin elkaar weer eens kunnen ontmoeten. Klop speelt al (ruim) tien jaar een belangrijke rol bij de plaatselijke voedselbank. In 2013 werd hij voorzitter van het College van Advies, in 2018 nam hij nam hij de algehele voorzittershamer over van Marnix Tamse.

Voedselbank De Kostmand ontstond ooit vanuit de diaconie van de Protestantse Gemeente Zeewolde. Jan Klop was er toen nog niet bij betrokken, maar weet wel hoe het initiatief tot stand kwam. “Het brooddelen bestond al en men wilde dat uitbouwen tot een heuse voedselbank,” vertelt hij. “De oprichtingsdatum was 1 december 2006. In het eerste bestuur zaten Arie Hoek, Adrie Henkes, Elise Wolters, Henk Meijer en Bram Maljaars. In het begin ging het nog om zo’n vijf à zes pakketten en die konden in de achterbak van de auto. Dat aantal groeide echter snel en op een bepaald moment waren het er zo’n dertig.” Vreemd genoeg was corona niet echt van invloed op het aantal aanvragen voor de voedselbank. Daarna konden Klop en zijn mensen echter aan de bak. “Door de energiecrisis en de hoge inflatie kwamen veel gezinnen in nood. Het aantal aanvragen verdubbelde, momenteel zitten we rond de 55.” 

Een beroep moeten doen op de voedselbank kan iedereen gebeuren. Een alleenstaande moeder bijvoorbeeld die twee jonge kinderen heeft en een ex-partner die de alimentatie niet wil betalen. Of een zzp’er die reeds geruime tijd geen opdrachten meer binnenkrijgt en z’n spaargeld zo’n beetje op heeft. Klop benadrukt dat de voedselbank bedoeld is als noodhulp en niet als extraatje voor mensen die het niet breed hebben. “Natuurlijk zijn er criteria en het moet ook duidelijk zijn dat er voor de betrokkenen weer uitzicht is. We zeggen niet voor niks: geen pakket zonder traject. Een beroep moeten doen op de voedselbank is heel wat voor veel mensen. Schaamte, trots en onzekerheid kunnen voor een hoge drempel zorgen.” 

Naast een bestuur van vijf leden telt de Zeewolder voedselbank zo’n dertig vrijwilligers. Die doen volgens Klop ‘onbetaalbaar werk’. “Het is echt een trouwe ploeg onder leiding van Tiny Schor, die er ook al heel lang bij is. We hebben tevens vrijwilligers voor één bepaalde activiteit. Ook met hen zijn we natuurlijk blij. Je moet niet vergeten dat mensen zich tegenwoordig niet meer zo snel verbinden aan een structurele taak.”

Vanaf de start van De Kostmand wordt er samengewerkt met Voedselbank De Korenaar uit Lelystad. Klop is er zeer over te spreken. “Dat gaat echt gestroomlijnd. Elke vrijdag rijden onze vrijwilligers naar Lelystad om de pakketten samen te stellen en mee te nemen. In Zeewolde is er dan nog wat aanvulling die geschonken is door particulieren, middenstand en bedrijven. De pakketten worden vrijdagsmiddags van 13.00 tot 15.30 uur uitgedeeld vanuit Open Haven. Dat gebeurt vanaf de achterzijde van het kerkcentrum. Die ligt minder in het zicht, waardoor de privacy van onze clientèle veel beter gewaarborgd is.” 

Voedselbank De Kostmand is regelmatig een goed doel bij acties van plaatselijke serviceclubs. Ook zijn er sponsortochten, waarvan die van de RCN vorig jaar met een kleine €14.000,- een absolute uitschieter was. Klop waardeert zowel grote als kleine giften. “Ik heb het gevoel zeker dat we gedragen worden door de Zeewolder bevolking. We hebben een opslag in de oude brandweerkazerne. Het kan dus ook zijn dat we een keer iets niet nodig hebben en dat zullen we op dat moment dan ook zeker zeggen.”

Armoede(bestrijding) zal waarschijnlijk niet de doorslag geven bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november a.s. Juist daarom vindt Klop dat het onderwerp nadrukkelijk op de agenda moet blijven staan. “Carola Schouten heeft als minister heel goed werk verricht op dit terrein. In grote steden is misschien meer armoede, in Zeewolde is die er ook! Er is veel onwetendheid op dit gebied. Toen ik nog in de gemeenteraad zat (Klop was van 2006 tot 2015 fractievoorzitter van PvdA/GroenLinks en keerde van 2020 tot 2022 nog even terug in de raad, red.), waren er collega-raadsleden die helemaal niet wisten dat dat probleem hier ook speelde, laat staan om hoeveel mensen het ging. Armoede sta je mee op en blijft de hele dag bij je.”

René de Jong, Anneleen Links en Ben Scharft zijn klaar voor de fandag op 8 mei.
Wolderwijd kijkt uit naar fandag: 'Zichtbaarheid belangrijk voor toekomstambities' Sport Instagram 6 mei, 12:00
Gerrit Jan Gorter
Burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde kondigt vertrek aan Gemeente Instagram 6 mei, 11:53
Afbeelding
Tessa Schoots niet in de prijzen tijdens EK Taekwon-Do Sport 6 mei, 10:31