Afbeelding
logo

Ben je boos, pluk een roos

· leestijd 1 minuut Bij de les

Ooit een roos geplukt als je boos was? Misschien om ‘m uit elkaar te trekken. Of om ‘m naar iemands hoofd te gooien. Ik denk dat er achter ‘ben je boos, pluk een roos’ nog een zinnetje hoort. Iets van ‘en breng die roos dan naar diegene waar je zo boos op bent’. Als teken van verzoening. Dat klaart de lucht.

Boos kwam ze binnen. Dochterlief. Haar trainster had geroepen dat ze iets fout deed. Niet één keer. Maar heel vaak. En hard. Iets met spelverdeling geloof ik. Ze snapte niet wat ze fout deed. En rende als een kip zonder kop over ‘t veld. Wat voelde ze zich voor paal lopen. Dus met een boos hoofd stampvoette ze ‘t huis in. Ik hoorde haar verhaal aan en suste de gemoederen. En ik waagde het natuurlijk niet om te vragen of het misschien wel wat knullig was dat ze niet snapte wat ze moest doen.

Twee dagen later was de volgende training. En toen. Toen kwam de trainster erop terug. Dat ze wel hard had geschreeuwd. Dat dat niet de bedoeling was. Dat ze haar juist wat had willen leren. En ze gaf haar een spontane knuffel. Er kwam die avond een blije dochter thuis. Ik had al respect voor deze trainster, maar nu nog meer! Wat een voorbeeld voor pubers. Om terug te komen op een ongemakkelijke situatie. Het uit te leggen. De lucht te klaren en het te bezegelen met een knuffel.

Hoe makkelijk was het voor haar geweest om gewoon door te gaan. Niet op terug komen. Misschien haar even negeren, en richten op die 15 anderen. Over een tijdje is ‘t voorval wel vergeten. ‘ t ging eigenlijk om niks. Toch?

Dat kan. Maar wat zij deed is zo veel mooier. Dochterlief kreeg een prachtig voorbeeld. Een volwassene die de moeite neemt om haar te laten voelen dat ze ertoe doet. Dat het even ongemakkelijk was tussen hen. Maar nu niet meer.

Een figuurlijke roos die wordt gegeven. Ik hoop op bóssen vol, gegeven door ons volwassenen aan pubers. Met: “Hé joh, je had gelijk, dat was niet handig van me”. Of “wat ik deed was niet leuk, kom, knuffel”. Goed voorbeeld doet goed volgen. Op naar de bloemist voor rozen; om al het onuitgesprokene op te klaren.